Aktier: Novo agerer bundprop blandt de europæiske elitepapirer

Regnskabssæsonen kører på alle cylindre på det europæiske kontinent fredag, hvor det ved middagstid er danske Novo Nordisk, der løber med overskrifterne hos de europæiske finansmedier - desværre set med Novo-øjne på baggrund af et voldsomt kursfald.

Læs mere
Fold sammen

Også samlet er stemningen på de europæiske aktiemarkeder til den negative side.

Det brede europæiske Stoxx 600-indeks falder med 0,4 pct. til indeks 340,32.

Og på de toneangivende børser sætter DAX-indekset i Frankfurt sig med 0,3 pct., ligesom FTSE 100-indekset i London går 0,1 pct. tilbage. Til gengæld er der et lille løft på 0,1 pct. til CAC 40-indekset i Paris.

Det er især Novo Nordisks nedjustering af forventningerne, som investorerne tager ilde op. Blandt andet halveres det langsigtede mål for væksten i driftsresultatet til 5 pct. årligt. Aktien rasler 15,4 pct. ned og er dermed Stoxx 600's mest faldende papir.

Det hollandske softwareselskab Gemalto har måttet notere et sammenligneligt salg på 753 mio. euro i tredje kvartal, mens analytikerne ifølge en rundspørge foretaget af Bloomberg havde ventet et salgstal på 788,5 mio. euro. Samtidig skruer selskabet ned for sine forventninger til omsætningen. Gemalto-aktien daler med 9,7 pct., hvilket er aktiens største dyk i år og det næststørste fald i Stoxx 600 fredag.

Kursklø er der også til Carlsberg-rivalen AB Inbev, der ligeledes er regnskabsaktuel. Verdens største bryggeri skuffede analytikerne, idet det ordinære driftsoverskud (EBITDA) i tredje kvartal blev 4,02 mia. dollar mod ventet 4,42 mia. dollar. Aktien falder 3,8 pct.

Lidt opmuntring er der at finde for den finansielle branche, som målt på sektor-niveau har klaret sig bedst i oktober.

- Bankerne har klaret sig godt på indtjeningen og på det forhold, at renterne er steget, siger Philippe Gijsels, chefanalytiker i BNP Paribas, til Reuters med henvisning til, at de europæiske statsrenter generelt er blevet løftet i løbet af oktober.

/ritzau/FINANS