Aktier: Nordkoreansk nervøsitet ramte Wall Street

Foto: © KCNA KCNA / Reuters

De amerikanske aktier lukkede tirsdag med markante kursfald. Nervøsitet over den nordkoreanske atomvåbentest i weekenden og de efterfølgende verbale udfald fra Washington fik investorerne til at krybe i ly oven på mandagens helligdag.

Tirsdag sluttede S&P 500-indekset med et minus på 0,8 pct. til 2454,85. Det tunge Dow Jones-indeks lukkede med et tab på knap 1,1 pct. til 21.753,31, og Nasdaq-indekset endte dagen med et dyk på 0,9 pct. i 6375,57.

De fornyede spændinger fik barometerpilen i Wall Streets volatilittsindeks, VIX-indekset, til at stige godt 20 pct.

Nordkorea udførte søndag den sjette atomprøvesprængning, som ifølge regimet i Pyongyang var en avanceret brintbombe beregnet til brug i et langdistancemissil. Det markerede en dramatisk eskalering af spændingerne mellem USA og Nordkorea.

- Nordkorea synes at få den største opmærksomhed. Det er dybest set bare en risikoavers dag. Der er ingen data, ingen indtjening, intet rigtig grundlæggende til at flytte markedet i dag, så der sælges ud, når de skræmmende overskrifter igen rammer investorerne, siger aktiechef Aaron Jett fra Bel Air Investment Advisors i Los Angeles til Reuters.

Onsdag morgen ligger uroen fortsat under en ellers rolig overflade. De amerikanske aktiefutures ligger med mindre fald på under 0,1 pct.

Historisk er september årets mest ujævne måned aktiekursmæssigt, da de amerikanske politikere kommer tilbage efter sommerferien og er klar til at markere sig, når det nye budget skal forhandles på plads, og gældsloftet skal øges.

Tirsdagens nøgletal viste et fald i ordreindgangen på varige forbrugsgoder på 6,8 pct. på månedsbasis i juli, hvor økonomerne havde regnet med et drop på 2,9 pct.

Fabriksordrerne faldt som ventet 3,3 pct.

OVERVÆGT AF NEGATIVE SEGMENTER

8 af de 11 undergrupper i S&P-indekset lukkede med kursfald.

Nederst i bunken befandt finansaktierne sig. De geopolitiske spændinger har sendt investorerne på flugt mod sikkerhed, og det inkluderer amerikanske statspapirer, der som reaktion sender renterne til det laveste niveau, siden Donald Trump blev valgt til præsident, og hans mange løfter sparkede den toneangivende tiårige rente over 2 pct.

Tirsdag faldt den toneangivende rente til 2,06 pct., og med bankernes store afhængighed af renteniveauet blev finanshusene sendt til tælling.

Og for at gøre ondt værre står forsikringsselskaberne til øretæver, hvis monsterorkanen Irma som frygtet rammer det sydlige USA lige efter ødelæggelserne i Texas fra orkanen Harvey.

Finans tabte 2,2 pct. på sektorbasis.

En af de få brancher med gevinst var energisektoren, der steg 0,6 pct. i kølvandet af stigende oliepriser.

Blandt enkeltaktierne faldt United Technologies 5,7 pct., efter at industrikonglomeratet mandag besluttede at erhverve Rockwell Collins-flyproducenten for 23 mia. dollar. Rockwell Collins steg samtidig 0,3 pct.

Delta Airlines faldt 3,5 pct., efter at flyselskabet sænkede prognosen for tredje kvartal.

Biotekselskabet Insmed steg 120 pct. efter positive fase 3 forsøg med en lægemiddelkandidat til behandling af en form for lungebetændelse.