Aktier: Nordiske aktier tog overskrifter i grønt europæisk marked

Mens danske teleselskab TDC fik bøllebank på børsen mandag, så det anderledes ud med vores svenske naboer.

Læs mere
Fold sammen

Den danske teleaktie sluttede mandag som bundprop i det brede europæiske aktieindeks Stoxx 600 med et fald på over 7 pct., men i den modsatte ende med plusser lå de tre svenske selskaber Boliden, der tjener sine penge på forædling af metaller, industrikoncernen Hexagon og Sandvik, der ligesom danske FLSmidth leverer udstyr til mineindustrien, med i toppen med stigninger på henholdsvis 5,6 pct., 5,3 pct. og 3,9 pct.

Samlet endte Stoxx 600-indekset mandag næsten uændret i forhold til fredag - dog med et lille plus.

TDC fik fortsatte tæsk ovenpå halvårsregnskabet fra i fredags, og analytikerne har fået dybe panderynker over, at 2016 kan blive et hårdt år for selskabet. Og både danske og udenlandske finanshuse har efterfølgende skåret af kursmålet og sænket anbefalingen af aktien.

Boliden fik mandag morgen hævet anbefalingen på aktien til "køb" fra "neutral" af finanshuset UBS, og det var nok til at skubbe aktien op. Og bag Hexagons stigninger lå ligeledes en hævet anbefaling til "køb" fra "neutral" fra Swedbank.

Nyhederne fra Sandvik var en kende større. Selskabet kunne mandag meddele, at Björn Rosengren bliver ny administrerende direktør i selskabet efter Olof Faxander, der forlader selskabet til november.

Mandag var der også fokus på råvareaktier. Det britiske olieserviceselskab Petrofac og norske Seadrill, der udlejer borerigge og konkurrerer med blandt andre Maersk Drilling, faldt begge med omkrig 3 pct.

- Mens faldet i råvarepriserne - især olie - kan hjælpe de europæiske markeder på mellemlang sigt, så er det et dårligt tegn for et cyklisk opsving, siger Christian Zogg, fondmanager hos LLB Asset Management, til Bloomberg News.

- Jo tættere vi kommer på det første træk fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve (en rentestigning, red.), jo mere nervøs bliver markedet, bemærker han.