Aktier: Norden og Vestas løber med opmærksomheden

Fredag er en volatil dag på børsen med store udsving i enkelte aktier.

Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere

Uden for C20 skiller rederiet Norden sig ud negativt, efter at en storaktionær har solgt aktier med stort rabat, mens Vestas skiller sig negativt ud i C20 efter fornyet usikkerhed om effekten af den potentielle amerikanske skattereform på selskabets indtjeningsmuligheder.

I den positive ende af eliteindekset ligger Novo Nordisk, efter at analytikerne hos Morgan Stanley hæver anbefalingen af Novo-aktien til "overvægt" fra "ligevægt", og i samme ombæring er kursmålet hævet til 363 kr. fra 314 kr. Det fremgår af Bloomberg News.

Det sender Novo-aktien til C20-toppen med en stigning på 1,4 pct. til 327,30 kr.

Overordnet falder det danske eliteindeks, C20 Cap, fredag middag. Faldet er på 0,3 pct. til indeks 1125,72, men er dog mindre end i for eksempel Frankrig og Tyskland, hvor der er dyk på mere end 1 pct. i de toneangivende indeks.

NORDEN FALDER EFTER AKTIESALG

»Vi handler en del i Norden og Vestas fredag,« oplyser afdelingsdirektør i Sydbank Ole Kjær Jensen til Ritzau Finans.

Rederiet Norden falder 7,9 pct. til 117 kr. Det norske familiefirma Rasmussengruppen har fredag solgt samtlige sine aktier i Norden, og det er manglende tro på rederiets evne til at skabe afkast i et svært marked, der er baggrunden for salget.

Nordmændene har solgt sine 4,87 mio. Norden-aktier til 560 mio. kr. Det svarer til 115 kr. per aktie - hvilket er en rabat på 9,4 pct. i forhold til kursen torsdag.

»Storudsalget i Norden rammer naturligt nok kursen, da aktierne dels er solgt med rabat, og dels har Rasmussengruppen ikke tiltro til afkastet,« forklarer Ole Kjær Jensen.

VESTAS OGSÅ PRESSET

Ifølge aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank er sandsynligheden for en "alvorlig opbremsning i Vestas' ordreindgang fra USA på kort sigt steget væsentligt".

Det skyldes, at Senatet i sit forslag til en skattereform har tilføjet en ny skat, Beat, der er designet til at afholde multinationale selskaber fra at flytte jobs og indtjening ud af USA.

Skatten rammer imidlertid - muligvis utilsigtet - samtidig skatterabatter til vindenergi, idet myndighederne for hver dollar tjent på skatterabatten kan pålægge en tilsvarende dollar i Beat-skat.

Det koster Vestas-aktionærerne et kursfald på 4,1 pct. fredag middag til 383,90 kr. og sender aktien til bunds i C20.

MÆRSK SEJLER UDENOM POSITIVE NYHEDER

A.P. Møller-Mærsk startede dagen med en stigning på mere end 1 pct., men fredag middag ligger B-aktien 1,4 pct. lavere i 11.060 kr.

Der er fredag flere nyheder fremme om selskabet.

Sent torsdag kunne Mærsks containerrederi, Maersk Line, meddele, at alle brikker er faldet på plads i gennemførslen af købet af konkurrenten Hamburg Süd. Købet blev annonceret for præcis et år siden og er nu gennemført.

Oveni har Mærsk via Dansk Undergrunds Consortium, DUC, som den danske koncern ejer 31,2 pct. af, godkendt en ny plan for Tyra-feltet, som indebærer investeringer til gen- og opbygning af feltet for 21 mia. kr.

Og som tredje nyhed steg SCFI-indekset over rateudviklingen på en stribe ruter fra Shanghai og ud i verden denne uge for første gang i en måned. Indekset steg 3,8 pct. og er nu på 732,04, viser data fra Shanghai Shipping Exchange. Det var faldet i de tre foregående uger til det laveste niveau siden august 2016.

Fire af de seks amerikanske hedgefonde, der i 2017 har belejret Pandora og spekuleret i kursfald, ser nu ud til at være på retræte. De er nu begyndt at købe aktier i smykkeselskabet for at lukke deres shortpositioner. Det skriver Dagbladet Børsen.

Pandora falder dog 0,3 pct. til 624,50 kr., men er dog stadig et godt stykke over bunden for aktiekursen i år på 552,50 kr., som blev nået 21. november.

ANALYSENYT RAMMER

Morgan Stanley mener ikke, at ISS-aktien længere er helt så attraktiv at investere i som tidligere og har sænket anbefalingen til "ligevægt" fra "overvægt". Ifølge Bloomberg News er kursmålet for aktien samtidig sænket til 260 kr. fra 310 kr.

ISS-aktien falder 2,3 pct. til 231 kr.

Novozymes har fået sænket anbefalingen af det britiske finanshus Investec til "sælg" fra "hold", mens kursmålet er hævet til 295 kr. fra 290 kr.

Investec er bekymret for værdisætningen af den danske enzymproducent, som ser anstrengt ud i finanshusets øjne. Markedet har simpelt hen overhalet virkeligheden i forventning om en tilbagekomst til stor vækst i vaskemiddeldivisionen og pæn fremgang i føde- og drikkevarer, vurderer Investec ifølge Bloomberg News.

Novozymes-aktien trodser dog vurderingen og stiger 0,4 pct. til 339,60 kr.