Aktier: Nordeas flytteplan stjæler atter rampelyset

Læs mere
Fold sammen

Nordea har torsdag indtaget bunden i C20 Cap, efter at analytikere og investorer har fordøjet beslutningen om at flytte hovedkvarteret fra Stockholm til Helsinki.

Meldingen, der kom sent onsdag eftermiddag bare omkring ti minutter i børslukketid, sendte Nordea-aktien omkring 1,6 pct. højere til 83,25 kr. Torsdag falder aktien så nogenlunde tilsvarende med 1,9 pct. til 81,70 kr.

Faldet sker i et relativt afdæmpet marked, hvor C20 Cap-indekset falder med 0,1 pct. til niveau 1157,49.

Nordea har torsdag holdt pressemøde, hvor topchef Casper von Koskull, fortalte, at Nordea med flytningen kommer ind i EU's bankunion, og at det også spillede en rolle for beslutningen.

Nordea pegede desuden i sin meddelelse onsdag på, at beslutningen skyldes øgede svenske bankafgifter.

Den svenske resolutions- og indskudsgarantiafgift ventes at stige med 60-200 mio. euro i 2018 sammenlignet med 2017, og vil i 2019 ligge 60-150 mio. euro over niveauet for 2017.

Den endelige besparelse afhænger blandt andet af det nøjagtige tidspunkt for flytningen.

»Nordea vurderer, at nutidsværdien af resolutionsafgifter, indskudsgarantier og andre overgangseffekter vil være positiv i størrelsesordenen 1,0-1,1 mia. euro. Kapitalmæssigt skal det bemærkes, at de nationale regler i øjeblikket er forskellige, men at det er for tidligt at afgøre, hvordan en flytning af hovedsædet vil påvirke Nordea-koncernens samlede kapitalbehov,« skrev storbanken onsdag.

Med andre ord kan flytningen give banken en besparelse på cirka 8 mia. kr., og spørgsmålet er, hvorledes det og ændrede kapitalregler vil komme aktionærerne til gode.

Blandt andet det spørgsmål vil der formentlig blive spurgt ind til på en telekonference for analytikere, der løber af stablen netop som aktiemarkedet åbner.

Overordnet er det store fokuspunkt i torsdagens handel rentemødet i Den Europæiske Centralbank, ECB, som offentliggør resultatet 13.45 og tre kvarter senere holder pressemøde, hvor Mario Draghi vil uddybe bankens beslutninger.

Selskabsspecifikt er det ud over Nordea småt med nyt.

TDC har fået løftet kursmålet af storbanken HSBC til 38 kr. fra 37 kr. Torsdag falder TDC 0,1 pct. til 36,20 kr. HSBC's anbefaling af teleaktien er stadig "hold".

Også Danske Bank er under pres og falder 0,8 pct. til 235,40 kr. Onsdag eftermiddag blev banken ramt af it-problemer, hvilket var forårsaget af et strømsvigt. Torsdag morgen er der stadig problemer med Mobilepay.

I toppen af det danske C20-indeks stiger Pandora 1,3 pct. til 641,50 kr. Der er ikke nyt fremme om smykkekoncernen, der stadig er eneste C20-selskab, der har givet aktionærerne negativt afkast i 2017. Siden nytår har Pandoras aktionærer tabt 28 pct.

Blandt sidepapirerne kan der komme fokus på SAS, der kommer med trafiktal for august.

Flyselskabet kom tirsdag med et overraskende stærkt regnskab for tredje kvartal, hvilket på regnskabsdagen løftede aktien 5,6 pct. til 16,90 kr. Onsdag tabte aktien så lidt højde igen til 16,70 kr., blot for at stige 0,6 pct. torsdag til 16,80 kr.