Aktier: Nordeas flytteplan stjæler atter rampelyset

Foto: Sarah Christine Nørgaard.
Læs mere
Fold sammen

Nordea kan igen torsdag komme i bevægelse, efter at analytikere og investorer har fordøjet beslutningen om at flytte hovedkvarteret fra Stockholm til Helsinki.

Meldingen, der kom sent onsdag eftermiddag bare omkring 10 minutter før børslukketid, sendte Nordea-aktien omkring 1,6 pct. højere til 83,25 kr.

Fremgangen skete i et marked præget af fald. C20 Cap-indekset dykkede 0,8 pct. anført af Jyske Bank, der tabte 5 pct. til 352,10 kr.

Årsagen var, at storaktionæren BRFfonden solgte en stor aktiepost i Jyske Bank på 5,33 pct. til en rabatkurs på 352 kr. per aktie.

Torsdag er der pressemøde i Nordea om flytteplanerne, som vil spare banken for væsentlige afgiftsforhøjelser.

Nordea peger på, at den svenske resolutions- og indskudsgarantiafgiften i 2018 ventes at stige med 60-200 mio. euro i forhold til 2017, og at den i 2019 vil ligge 60-150 mio. euro over niveauet for 2017.

Den endelige besparelse afhænger blandet andet af det nøjagtige tidspunkt for flytningen.

»Nordea vurderer, at nutidsværdien af resolutionsafgifter, indskudsgarantier og andre overgangseffekter vil være positiv i størrelsesordenen 1,0-1,1 mia. euro. Kapitalmæssigt skal det bemærkes, at de nationale regler i øjeblikket er forskellige, men at det er for tidligt at afgøre, hvordan en flytning af hovedsædet vil påvirke Nordea-koncernens samlede kapitalbehov,« skrev storbanken onsdag.

Med andre ord kan flytningen give banken en besparelse på cirka 8 mia. kr., og spørgsmålet er, hvorledes det vil komme aktionærerne til gode.

»Der bør give nogle muligheder for at gøre noget på kapitalsiden. Det var der ikke meget information om i går, men der er den vinkel på det, at der kan komme noget retur til aktionærerne. Så jeg vil næsten tro, at aktien kan blive styrket lidt yderligere i dag,« siger senior aktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans.

Han venter overordnet set også en positiv åbning. Den tyske DAX-future ligger torsdag morgen 0,4 pct. højere.

Overordnet er det store fokuspunkt i torsdagens handel rentemødet i Den Europæiske Centralbank, ECB, som offentliggør resultatet 13.45 og tre kvarter senere holder pressemøde, hvor Mario Draghi vil uddybe bankens beslutninger.

Selskabsspecifikt er det ud over Nordea småt med nyt.

TDC har fået løftet kursmålet af storbanken HSBC til 38 kr. fra 37 kr. Onsdag faldt TDC 0,6 pct. til 36,22 kr. HSBC's anbefaling af teleaktien er stadig »hold«.

Blandt sidepapirerne kan der komme fokus på SAS, der kommer med trafiktal for august. Flyselskabet kom tirsdag med et overraskende stærkt regnskab for tredje kvartal, hvilket på regnskabsdagen løftedeaktien 5,6 pct. til 16,90 kr. Onsdag tabte aktien så lidt højde igen til 16,70 kr.