Aktier: Nordea tyngede C20 i rødt dansk marked

Selvom det først er torsdag aften, at den amerikanske centralbank løfter sløret for, om renten bliver hævet for første gang i ni år, så indtog investorerne allerede mandag en særdeles afventende position på aktiemarkederne.

Foto: INTS KALNINS.
Læs mere
Fold sammen

Herhjemme lukkede det danske C20 Cap-indeks - med Nordea som klar bundprop - 0,9 pct. lavere i 970,47 efter en dag, hvor der ikke var travlt med at købe op.

- Der er en meget afventende holdning frem mod torsdag, og det vil nok også være billedet resten af ugen. Hvis vi kigger ud over Europa, er omsætningen omkring 30 pct. lavere end normalt, så det er et marked, hvor der ikke er nogen, som vil ud at lave de helt vilde ting, siger Ole Kjær Jensen, afdelingschef i Sydbank, til Ritzau Finans.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, afslører torsdag klokken 20, om det er rette tidspunkt at hæve renten for første gang i ni år.

De fleste iagttagere vurderer dog, at den seneste uro i Kina afholder centralbankchef Janet Yellen fra en renteforhøjelse i denne omgang, og at hun venter til senere på året.

Den afventende holdning hos investorerne betød blandt andet, at 16 ud 20 aktier i C20 Cap-indekset sluttede i rødt. Helt nederst endte Nordea med et fald på 2,7 pct. til 77,75 kr., uden at der var noget specifikt fremme om den nordiske storbank.

- De svenske bankaktier ligger generelt tungt. Både Handelsbanken og SEB er nede med et par procenter. De har været presset i dagens handel, og det er nok den afsmittende effekt, vi ser på Nordea i dag, siger Ole Kjær Jensen.

Der var også hug til Danske Bank, som dykkede 1,1 pct. til 212,10 kr., mens et fald på 1 pct. i Mærsk-aktien også var med til at presse indekset ned. Det var også tilfældet med Novo Nordisk, som dykkede 1,5 pct. til 367,30 kr.

Også Vestas måtte notere et mindre kursfald, som lød på 0,2 pct. til 353,70 kr. Det skete til trods for annoncering af en ordre på 200 megawatt i USA og planer om en ny vindmølle på 3,45 megawatt, der er klar i 2017.

Blandt de mere positive indslag fik TDC-aktien en lille smule revanche oven på fredagens kurshug på knap 8 pct., der var forårsaget af Telia og Telenors kuldsejlede fusionsplaner på det danske marked.

Danske Bank hævede mandag anbefalingen af aktien til "køb" fra "hold", da banken mener, at reaktionen i markedet har været for voldsom. TDC-aktien steg 1,7 pct. til 38,10 kr. og sluttede øverst i eliteindekset.

Mandagens mest positive nyhed skulle man finde uden for C20. Biotekselskabet Zealand Pharma kunne via den franske partner Sanofi præsentere et sæt positive studiedata om diabetesmidlet Lixilan.

Dermed er Sanofi et stort skridt nærmere på at indsende en registreringsansøgning for midlet i USA og Europa.

Det franske medicinalselskab, der er en stor konkurrent til Novo Nordisk, regner fortsat med at sende ansøgningen i fjerde kvartal i USA og i første kvartal i Europa.

Efterfølgende opjusterede finanshuset Bryan Garnier anbefalingen af aktien til "køb". Zealand Pharma-aktien steg hele 19,3 pct. til 145,50 kr. og var dermed den klart mest stigende aktie på fondsbørsen i København.

Fokus var der også på Vestjysk Bank. Banken skal slanke organisationen med 10 pct., og der bliver sagt farvel til 50 medarbejdere i håb om, at det fra næste år kan give besparelser på mindst 25 mio. kr.

Vestjysk Bank, som staten ejer cirka 80 pct. af, lukkede 1,6 pct. højere i 9,40 kr.