Aktier: Nordea trækker op mens Novo igen tynger

Der er god stemning omkring de danske aktier mandag middag, hvor investorerne har et særligt godt øje til Nordea-aktien. Til gengæld tynger Novo Nordisk-aktien igen fra en bundplacering.

Foto: Thomas Lekfeldt.
Læs mere
Fold sammen

C20 Cap-indekset stiger med 0,4 pct. til 1019,38, mens Nordea stiger 4,7 pct. til 68,25 kr., og Novo Nordisk på den anden side hiver ned med et fald på 1,1 pct. til 272,40 kr.

Fredag eftermiddag lukkede de europæiske markeder med et lettelsens suk, da det forlød, at Deutsche Bank vil slippe med et forlig på 5,4 mia. dollar i den meget omtalte sag med de amerikanske myndigheder om kritisabel markedsføring af realkreditobligationer før og under finanskrisen. Det er dermed langt billigere end de 14 mia. dollar, der i første omgang var udsigt til.

Da nyheden først kom sent fredag, har den stadig effekt mandag, hvor bankaktierne har en fin dag, påpeger Martin Munk, senioraktierådgiver ved Jyske Bank.

»Det spiller stadig en rolle, at der var en rebound i Deutsche Bank-aktien fredag efter meldingen om, at sagsanlægget fra USA bliver langt mindre end først antaget. Nu er der lukket i Tyskland i dag, så vi kan ikke se, hvordan aktien reagerer i dag. Men den lukkede stærkt i USA, og den lavine rullede videre til Asien og nu til Europa,« siger Matin Munk til Ritzau Finans.

Det tyske marked er lukket mandag på grund af genforeningsdagen i landet, og derfor handles Deutsche Bank ikke.

Finansaktierne er den sektor i det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks, som stiger næstmest mandag middag - efter olie- og gasaktierne.

Herhjemme er det netop en bankaktie, der har taget føringen. Nordea bliver løftet, efter at det er kommet frem, at det svenske finanstilsynet kræver en kernekapitalprocent på 17,3 af banken.

»Markedet vurderer, at Nordea godt kan håndtere kapitalkravene, og det er måske også med til at skabe den positive stemning omkring banker sammen med Deutsche Bank,« siger Martin Munk.

Danske Bank og Jyske Bank, der nåede at slutte med små plusser fredag, stiger henholdsvis 0,7 pct. til 194,80 kr. og 0,8 pct. til 311,50 kr.

NOVO STADIG UNDER LUP

Igen er der fokus til den hårdt pressede Novo Nordisk-aktie, der atter blev sorteper i fredagens handel, hvor medicinalselskabet tilsyneladende stadig var presset af den sparerunde, der blev varslet torsdag morgen. Novo Nordisk skal i den forbindelse skære 1000 stillinger væk - heraf 500 i Danmark.

Mandag er nyhedsstrømmen umiddelbart ikke mere positiv, da den schweiziske storbank UBS har sænket sit kursmål for Novo Nordisk til 270 kr. fra 300 kr., mens anbefalingen "sælg" er fastholdt, fremgår det af Bloomberg News.

Det er dermed også det laveste kursmål, der er registreret blandt de analytikere, der indrapporterer til Bloomberg-databasen. Siden nedjusteringen i august, hvor historierne om prispres i USA for alvor satte ind, er medicinalaktien dykket mere end 25 pct.

Også medicinalkollegaen Lundbeck, der ligeledes har været i kraftig modvind på det seneste, har været under analytikerlup. Amerikanske Jefferies har skåret en stor luns af sit kursmål, der nu lyder på 260 kr. mod tidligere 350 kr., skriver nyhedsbureauet Reuters.

Anbefalingen af Lundbeck er dog fortsat "køb". Aktien stiger 0,9 pct. til 219,00 kr., men den er dog dykket med omkring 20 pct., siden det for nylig kom frem, at et fase 3-studie med alzheimersmidlet Idalopirdin er slået fejl.

CARLSBERG I POSITIVT LYS

Det britiske finanshus Liberum Capital har ifølge Bloomberg News indledt dækning af Carlsberg med et positivt udgangspunkt. Liberum giver således bryggeriaktien anbefalingen "køb" og et kursmål på 713 kr.

Carlsbergs B-aktie stiger med 1,3 pct. til 640,00 kr.

Også A.P. Møller-Mærsk kan notere sig en analytikerjustering i positiv retning, idet hollandske ABN Amro har løftet kursmålet for konglomeratets aktier til 9600 kr. fra 8000 kr., mens anbefalingen fortsat er "hold".

Der er dog også nyt fra Maersk Supply Service, der er en del af den nye energidivision i A.P. Møller-Mærsk-gruppen. Selskabet reducerer sin medarbejderstab på land med op til 25 pct. Reduceringen sker som følge af den fortsatte nedgang i markedet i offshoreindustrien, der har medført et frasalg i flåden.

I alt der tale om op til 65 stillinger til lands, der bliver berørt af den nye sparerunde.

Mærsks B-aktie falder med 0,3 pct. til 9695 kr.

/ritzau/FINANS