Aktier: Nordea topper grønt C20 - Novo stadig under pres

De danske aktier er kommet pænt i gang med mandagens handel - og dermed også oktober og fjerde kvartal.

Foto: Linda Kastrup

Efter godt ti minutters handel stiger C20 Cap-indekset med 0,5 pct. til 1020,22 - trukket op af blandt andet Carlsberg og Nordea.

Fredag nåede de danske aktier ikke at få hele den slutspurt med, der ellers blev sat ind blandt de europæiske aktier som helhed - efter en dag, hvor risikovilligheden ellers var til den svage side.

Redningskransen blev ved den lejlighed forlydender om et forlig på 5,4 mia. dollar til Deutsche Bank i den uhyre omtalte sag med de amerikanske myndigheder om kritisabel markedsføring af realkreditobligationer under finanskrisen.

Det er umiddelbart markant billigere sluppet end de 14 mia. dollar, der i første omgang var tale om, og det vendte stemningen på markederne i Europa - men dog først for alvor efter dansk lukketid, og dermed er der et positivt efterslæb på det danske marked. Det tyske marked er lukket mandag på grund af genforeningsdagen i landet, og derfor handles Deutsche Bank ikke.

Blandt enkeltaktierne er særligt Nordea startet i god form - efter at aktien faldt fredag, hvor den ikke helt nåede at få vendingen i finanssektoren i Europa med. Aktien stiger med 2,4 pct. til 66,75 kr.

Danske Bank og Jyske Bank, der nåede at slutte med små plusser fredag, noterer sig mindre stigninger på henholdsvis 0,5 pct. til 194,30 kr. og 0,6 pct. til 310,90 kr.

NOVO STADIG UNDER LUP

Igen er der også fokus til den hårdt pressede Novo Nordisk-aktie, der atter blev sorteper i fredagens handel, hvor medicinalselskabet tilsyneladende stadig var presset af den sparerunde, der blev varslet torsdag morgen. Novo Nordisk skal i den forbindelse skære 1000 stillinger væk - heraf 500 i Danmark.

Mandag er nyhedsstrømmen umiddelbart ikke mere positiv, idet den schweiziske storbank UBS har sænket sit kursmål for Novo Nordisk til 270 kr. fra 300 kr., mens anbefalingen "sælg" er fastholdt, fremgår det af Bloomberg News.

Det er dermed også det med afstand laveste kursmål, der er registreret blandt de analytikere, der indrapporterer til Bloomberg-databasen.

Novo-aktien falder med 0,7 pct. til 273,50 kr. fra start. Siden nedjusteringen i august, hvor historierne om prispres i USA for alvor satte ind, er medicinalaktien dykket 25,5 pct.

Også medicinalkollegaen Lundbeck, der ligeledes har været i kraftig modvind på det seneste, er i fokus mandag som følge af analytikerkommentarer.

I det tilfælde drejer det sig om, at amerikanske Jefferies har skåret en stor luns af sit kursmål for Lundbeck, der nu lyder på 260 kr. mod tidligere 350 kr., skriver nyhedsbureauet Reuters.

Anbefalingen af Lundbeck er dog fortsat "køb". Aktien falder med 0,3 pct. til 216,40 kr. i mandagens tidlige handel og er ubrudt dykket med samlet godt 20 pct., siden det for nylig kom frem, at et fase 3-studie med alzheimersmidlet Idalopirdin er slået fejl.

CARLSBERG I POSITIVT LYS

Omvendt ser livet lidt grønnere ud for bryggeriet Carlsberg i mandagens handel, idet det britiske finanshus Liberum Capital ifølge Bloomberg News har indledt dækning af bryggeriaktien med et positivt udgangspunkt.

Liberum giver således Carlsberg anbefalingen "køb" og et kursmål på 713 kr.

Carlsbergs B-aktie stiger med 0,9 pct. til 637,50 kr.

Også A.P. Møller-Mærsk kan notere sig en analytikerjustering i positiv retning, idet hollandske ABN Amro har løftet kursmålet for konglomeratets aktier til 9600 kr. fra 8000 kr., mens anbefalingen fortsat er "hold".

Mærsks B-aktie stiger 0,2 pct. til 9740 kr.

DFDS LUKKER KONTRAHERING AF NYE SKIBE

Blandt sidepapirerne er der lidt rampelys til rederiet DFDS, der har gennemført kontraheringen af to fragtnybygninger (ro-ro).

Kontraheringen er en del af DFDS' løbende flådefornyelse for at imødekomme selskabets fragtkunders vækst, effektivisere driften og reducere miljøpåvirkningen.

DFDS-aktien stiger 0,3 pct. til 336 kr. fra start.

Østjydsk Bank meddelte sent fredag, at Finanstilsynet har afvist en anmodning fra banken om at indfri dele af et statslån før tid.

Banken arbejder herefter videre med de tidligere udmeldte planer om en indfrielse af den statslige hybride kapital senest i 2018.

Østjydsk Bank-aktien stiger trods afvisningen 2 pct. til 1,01 kr. i mandagens tidlige handel.

/ritzau/FINANS