Aktier: Nordea stjæler billedet i grønt marked

Den nordiske storbank Nordea tager fokus på et grønt dansk aktiemarked onsdag, efter at banken forud for handelsstart har fastsat finansielle mål for perioden 2016-2018.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordea har, i forbindelse med at banken afholder kapitalmarkedsdag i London, meldt ud, at banken fra næste år vil sende mindst 75 pct. af overskuddet tilbage til aktionærerne.

Derudover går banken efter at have en egenkapitalforrentning, som er over gennemsnittet for en nordisk sammenligningsgruppe af banker. Desuden har Nordea sat som målsætning, at omkostningerne skal stige mindre end 1 pct. om året.

Investorerne ser dog ikke umiddelbart ud til at elske de finansielle mål, for Nordea-aktien falder efter 10 minutters handel med 0,4 pct. til 89,50 kr. i et ellers positivt dansk marked, der målt på det toneangivende C20 Cap-indeks stiger 0,5 pct. til 1021,43 efter tirsdagens fald på 0,3 pct.

Blandt de øvrige selskaber er der fokus på enzymproducenten Novozymes, som har fået et klap på skulderen af den schweiziske storbank UBS. Banken er vendt rundt på en tallerken og anbefaler nu "køb" af aktien mod tidligere "sælg". Kursmålet løftes desuden gevaldigt til 400 kr. fra 288 kr., skriver Bloomberg News.

Anbefalingen fra UBS har ellers været "sælg" siden februar 2013, men siden da er aktien dog steget 68 pct. til 313,30 kr. - og værdiforøgelsen har været på 72 pct., hvis man tager udbytter med i regnskabet. Den nye anbefaling kan aflæses på Novozymes-aktien, der fra handelsstart onsdag stiger med hele 3,2 pct. til 323,30 kr. og tager en klar førsteplads i C20 Cap-indekset.

I C20 Cap-regi vil der i løbet af onsdagen også være fokus på Vestas, der får konkurrentnyt fra den kinesiske konkurrent Ming Yang Wind, som kommer med tal for de tre første måneder af 2015.

Desuden har den danske vindmøllekoncern fået løftet kursmålet hos det norske finanshus ABG Sundal Collier til 385 kr. fra 350 kr. Nordmændenes anbefaling hedder fortsat "hold".

Vestas-aktien stiger 0,8 pct. til 347,80 kr. og tager en plads i toppen af C20 Cap-indekset. I toppen finder man også transportkoncernen DSV, der med en stigning på 0,7 pct. til 234,30 kr. og har kurs mod lukkerekord.

Hvis man skuer uden for det C20 Cap-indekset, har der fra morgenstunden været regnskab olieselskabet Atlantic Petroleum. Det færøske selskab kommer ud af første kvartal med en omsætning på 39,1 mio. kr., hvilket var et fald fra 112,7 mio. kr. i samme periode året før. Underskuddet efter skat landede på 11,7 mio. kr., hvilket var en forbedring på en mio. kr. i forhold til samme periode året før.

Desuden har Statoil har udnyttet en option på 10 pct. af Atlantic Petroleums PL802 licens i Norskehavet. Efterfølgende sidder Atlantic Petroleum på 10 pct. af feltet. Atlantic Petroleums regnskab får en hård medfart, idet aktien falder med 8,8 pct. til 41,30 kr. efter få minutters handel.

Der har også været kvartalstal fra Nordic Shipholding, der ejer og udlejer seks produkttankskibe. Selskabet formåede at løfte driftsoverskuddet markant, mens resultatet efter skat blev vendt fra et minus på 1,1 mio. dollar til et overskud på 2,7 mio. dollar. Investorerne tager pænt imod regnskabet, idet skibsaktien stiger 4,8 pct. til 1,31 kr.

Senere onsdag vil der være regnskaber fra Bording og Intermail.

/ritzau/FINANS