Aktier: Nordea og Dong er lyspunkter i rødt marked

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

De danske aktier er igen i bakgear fredag, og dermed sigter det toneangivende indeks herhjemme, C20 Cap, mod tredje dag på stribe med fald.

Indekset falder 1,1 pct. til 1006,94, men sammenligner man med lukkeniveauet sidste fredag, er C20 Cap faktisk gået frem med 0,4 pct. - særligt på grund af en rigtig god mandag.

På selskabssiden er der opmærksomhed til Dong Energy, der sent torsdag kunne fortælle om et frasalg af 10 pct. af sin olie- og gasproduktion, der betyder, at selskabets aktie er et af meget få positive indslag i fredagens handel.

Dong har afhændet aktiviteterne i felterne Trym, Oselvar, Tambar (inklusive Tambar Øst) og Ula for 70,2 mio. dollar - eller godt 470 mio. kr.

I 2015 bidrog de fem felter ifølge Dong med op til cirka 12.000 tønder olieækvivalenter (boe) per dag af en samlet produktion i Dong Energys olie- og gasforretning på cirka 112.000 boe per dag.

Salget understøtter ikke bare pengekassen i Dong Energy, men også strategien om at skifte fokus væk fra fossil energi til vedvarende energi, og det bliver modtaget positivt af investorerne, der sender aktien op med 0,2 pct. til 254 kr. i det ellers helt røde marked.

NORDEA ALENE I GRØNT

Blandt eliteaktierne er det kun Nordea, der er i fremdrift. Bankaktien stiger med 0,6 pct. til 57,25 kr., og sammen med den er også kollegaerne Danske Bank og Jyske Bank, der dog begge falder med 0,3 pct. til henholdsvis 175,40 kr. og 264,70 kr.

Blandt de europæiske aktier er bankpapirerne også nogle af dem, der generelt klarer sig bedst i lyset af fortsat stigende statsrenter og forhåbning om en løsning på problemerne i den italienske banksektor.

Samtidig har svenske Handelsbanken afleveret et positivt regnskab for andet kvartal fredag morgen. Onsdag i næste uge kommer Nordea med sit regnskab for perioden.

Men generelt er stemningen trykket - også i kølvandet af endnu en terrorhandling i Frankrig, der ellers netop var på vej ud af undtagelsestilstanden, da en lastbil kørte ind i en folkemængde i sydfranske Nice i forbindelse med Bastilledagen og dræbte flere end 70 mennesker.

- Det er nok begivenheden i Nice, der spiller ind. Der har ellers være gode nøgletal fra Kina, og de asiatiske aktiemarkeder ligger i plus, siger Niels Rønholt, cheføkonom fra Jyske Bank, til Ritzau Finans.

KONKURRENTNYT TIL FLS

Selskabsspecifikt får FLSmidth, der falder med 1,5 pct. til 258,20 kr., ved middagstid konkurrentnyt fra svenske Atlas Copco, som offentliggør sit regnskab for andet kvartal.

Teleselskabet TDC slutter desuden ugen med en forhøjelse af kursmålet hos det amerikanske finanshus Jefferies, der løfter til 34 kr. fra 30 kr. Anbefalingen af teleaktien er uændret "hold". TDC-aktien falder alligevel med 1,3 pct. til 35,38 kr.

A.P. Møller-Mærsk kan få fordel af dagens opløftende kinesiske nøgletal, men bliver også påvirket af de ugentlige ratetal fra Shanghai Shipping Exchange, der peger på et fald på 1,1 pct. i det såkaldte Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), der er opgjort af priserne på containerfragt fra Shanghai til en lang række destinationer verden over.

B-aktien i konglomeratet falder med 3,0 pct. til 8420 kr. - og er dermed sidst i C20 Cap-indekset.

VESTAS I RAMPELYSET

Også Vestas kan komme i fokus, da MHI Vestas Offshore ifølge flere medier skal levere vindmøllerne til et skotsk testprojekt ud for Aberdeens kyst. Projektet kommer til at bestå af 11 eksemplarer af MHI Vestas' V164-vindmølle på lidt over 8 megawatt (MW) hver, som skal snurre og levere strøm til elnettet i 2018. Investeringsbeslutningen er dog ikke endelig, men det ventes den at blive senere i 2016.

Vestas falder med 1,3 pct. til 448,50 kr. MHI Vestas Offshore er et joint venture-selskab, som det danske selskab kører i partnerskab med japanske Mitsubishi Heavy Industries.

Det dansk-britiske sikringsselskab G4S har fået reduceret kursmålet hos det schweiziske finanshus UBS til 21,49 kr. fra 30,33 kr. Anbefalingen er dog fortsat "køb". Aktien falder med 0,2 pct. til 16,33 kr.

Ligeledes blandt sidepapirerne er der medvind til Brøndby IF, efter at fodboldklubben torsdag aften kom et skridt nærmere gruppespillet i Europa League med en sejr på 1-0 ude over skotske Hibernian.

Aktien stiger med 1,4 pct. til 0,72 kr.

/ritzau/FINANS