Aktier: Nordea nederst i let nedtrykt marked

Aktiehandelen starter ugens sidste dag med mundvigene vendt en anelse nedad i både Europa og Danmark, og i C20 er det Nordea, der rammes hårdest af sortsynet efter en negativ analyse.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Regnskabskalenderen er tom, de selskabsspecifikke nyheder er få, og handelsaktiviteten er lavere end sædvanligt på grund af vinterferien. Det gør det lettere for investorerne at flytte markedet, og C20 Cap-indekset har da også krydset nulpunktet flere gange i løbet af dagens tidlige handel. Efter et kvarter er status et fald på 0,1 pct. for det toneangivende danske indeks til 973,15.

Fra USA og Asien har der primært været negative impulser fra aktiehandelen siden dansk børslukketid torsdag, og olieprisen holder sig også på det niveau omkring 34 dollar per tønde Nordsøolie, den brat faldt til sent torsdag.

Dagens eneste større europæiske regnskab fra tyske Allianz var en skuffelse, mens danske investorer skal kigge ind i den kommende uge for de næste større regnskaber fra blandt andre Simcorp, Jyske Bank, Sydbank, NKT og Rockwool.

Vinterferiens eneste vigtige danske regnskab, Genmabs årsstatus, blev positivt modtaget. Tallene kom onsdag aften, og de optimistiske forventninger til blandt andet kræftmidlet Darzalex overraskede markedet og udløste et kursløft på 4,1 pct. torsdag samt en løftet anbefaling fra Jyske Bank. I fredagens Børsen får en af Genmabs investorer, norske Delphi Funds, desuden lov til at rose aktiens potentiale. Det kan være med til at understøtte aktien, der fortsætter fremad og stiger 0,7 pct. til 751,50 kr. i toppen af C20.

I bunden af C20 rammes Nordea til gengæld af kritik fra canadiske RBC, der nu siger "sector perform" til bankaktien mod tidligere "outperform". Kursmålet sænkes til 75,50 kr. fra 79,50 kr., og årsagen er blandt andet risiko for faldende renteindtægter og højere nedskrivninger i den skandinaviske bank samt en relativt lav kapitalbuffer, skriver RBC's analytikere. Nordea falder 1,4 pct. til 66 kr. efter godt et kvarters handel.

William Demant får også dårligt nyt fra anbefalingsfronten, idet Nordeas analytikere sænker kursmålet til 625 kr. fra 665 kr. Anbefalingen af hørerapparataktien er dog fortsat hold, og reaktionen er mere afbalanceret med et dyk på 0,4 pct. til 571,50 kr.

A.P. Møller-Mærsks aktier er med i bunden oven på nedslående nyt om rateniveauet for containerfragt i form af første opdatering fra SCFI-indekset i to uger oven på det kinesiske nytår. Indekset fortsætter det fald, der prægede de foregående fem uger, og dykker 14 pct. til 486,7. Det er en tangering af det laveste niveau nogensinde.

Mærsks årsregnskab afslørede sidste uge de dybe spor, det lave rateniveau har sat i containerrederiet Maersk Line, der modsat flere konkurrenter dog stadig sejler med overskud, og torsdag måtte en rival, CMA CGM, udskyde et planlagt rateløft. Mærsk A-aktien falder 0,5 pct. til 8.280 kr.

Scandinavian Tobacco Group får til gengæld mindre flatterende omtale i dagens presse. Ifølge Børsen er Nordea en storkøber af den nynoterede aktie, og det kan skyldes et behov for støtteopkøb i aktien, som er kommet i handel midt i en turbulent børstid. Aktien starter dagen med at falde 1,1 pct. til 99,90 kr. - fortsat med Nordea som klart største køber.