Aktier: Nordea gik fra top til flop i et rekordfyldt C20

Læs mere
Fold sammen

. Det generelle aktiehumør var i bedring torsdag og gav ugens første stigning i C20 Cap, men det var en ringe trøst for Nordeas aktionærer, da den snart finske bank røg til bunds i indekset på grund af sine flytteplaner.

Stemningen vendte dermed 180 grader for Nordea, der nåede at toppe C20 onsdag efter beslutningen om at flytte bankens hovedkvarter fra Stockholm til Helsinki.

Meldingen, der kom onsdag eftermiddag bare omkring ti minutter i børslukketid, sendte på det tidspunkt Nordea-aktien 1,6 pct. højere til 83,25 kr. Torsdag faldt aktien til gengæld 3 pct. til en kurs på 80,75 kr. og en sidsteplads i det danske eliteindeks.

Alt i alt gik C20 Cap dog 0,6 pct. frem til 1164,56 takket være stigninger til hovedparten af aktierne i indekset, hvor det blandt andet blev til kursrekorder i både Chr. Hansen, Dong, DSV og Lundbeck.

NORDEAS FLYTNING SKUFFEDE

Nordea har torsdag holdt pressemøde, hvor topchef Casper von Koskull har uddybet flyttebeslutningen. Han fortalte blandt andet, at Nordea med flytningen kommer ind i EU's bankunion, og at det spillede en rolle for beslutningen. Bankledelsen har dog længe fortalt, at beslutningen blev sat i gang af de svenske bankafgifter og skatter, der ventes at stige kraftigt i de kommende år, da den svenske regering vil polstre statskassen til fremtidige kriser.

Den endelige besparelse for Nordea afhænger blandt andet af det nøjagtige tidspunkt for flytningen. Men et forsigtigt estimat på 1 til 1,1 mia. euro, eller omkring 8 mia. kr., har været nævnt. Spørgsmålet er nu, hvordan det vil stille aktionærerne, og ud at dømme fra kursreaktionen bliver der ikke ændret så meget, som mange havde håbet.

- Det (flytningen, red.) er ikke bare blevet gjort for at spare. Det er mere sikkerheden og trygheden i at have ens spilleregler, der har spillet en rolle. Der er ikke de store ændringer som sådan, og de er alle sammen mere langsigtede, og det kan være det, investorerne reagerer lidt på i dag. At der ikke var de store besparelser her og nu indregnet, siger Mikkel Emil Jensen, aktieanalytiker i Sydbank, til Ritzau Finans som forklaring på kursfaldet.

Det på forhånd imødesete rentemøde i Den Europæiske Centralbank, ECB, endte med at få meget lille betydning på aktiemarkedet. Centralbankchef Mario Draghi kom ikke med meget nyt om bankens planer for pengepolitikken.

GN OG FLS TIL TOPS

TDC sluttede næstsidst i C20 med et fald på 0,4 pct. til 36,06. Selskabet har ellers fået løftet kursmålet af storbanken HSBC til 38 kr. fra 37 kr.

Også Danske Bank var under lidt pres og faldt 0,2 pct. til 236,80 kr. Onsdag eftermiddag blev banken ramt af it-problemer, hvilket var forårsaget af et strømsvigt. Først torsdag blev problemerne med blandt andet Mobilepay løst. Til gengæld hævede Nykredit anbefalingen af Danske Bank til "køb" fra "hold".

I toppen af det danske C20-indeks trak GN og Pandora mest op, uden at der dog var nogen særlige selskabsspecifikke nyheder ude om de to selskaber. GN steg 3,3 pct. til 213,70 kr., mens FLSmidth gik 1,6 pct. frem til 410 kr.

Blandt sidepapirerne har SAS afleveret trafiktal for august. Tallene, som viste en lille stigning i passagertrafikken men større fremgang i kapaciteten og dermed faldende belægning, bliver modtaget ganske roligt: SAS-aktien sluttede uændret i kurs 16,70.

Topdanmark blev til gengæld sidste på dagen ramt af udtalelser fra storaktionæren Sampo, der ejer næsten halvdelen af det danske forsikringsselskab. Sampos formand, Björn Wahlroos, fortalte, at det finske selskab ikke har købt Topdanmark-aktier i tre-fire måneder, og direktør Kari Stadigh supplerede med, at han ser den danske aktie som fair prissat og dermed uden større stigningspotentiale. Det fik Topdanmark til at falde 0,9 pct. til 230,30 kr.

/ritzau/FINANS