Aktier: Nordea får ris - Chr. Hansen får ros

Nordea er gået til bunds og Chr. Hansen er strøget til tops på det danske aktiemarked onsdag morgen, hvor investorerne giver de første karakterer til kvartalsregnskaberne.

Og Nordea skuffede især med indtægterne i tredje kvartal, hvilket har sendt aktien ned med 3,4 pct. fra åbningen til 76,25 kr. Nogenlunde tilsvarende ændring ses i Chr. Hansen-aktien, dog med positivt fortegn, så aktien handles i 385,60 kr., svarende til et plus på 3,7 pct.

Det danske C20 Cap-indeks bakker 0,3 pct. til 967,80.

Ud over Nordea er Novo en klods om benet på det danske aktiemarked, da medicinalaktien dykker 0,8 pct. til 360,60 kr. Der er intet nyt fremme, men faldet kommer efter pæne stigninger fredag og mandag på henholdsvis 4 og 2,5 pct. Tirsdag faldt Novo-aktien med 1,8 pct.

NORDEA SKUFFER

Morgenens hovedpersoner er dog Nordea og Chr. Hansen. Nordeas skuffede med et overskud efter skat på 780 mio. euro, hvilket var en pæn bid under analytikerforventningerne om et plus på 863 mio. euro, ifølge Ritzau Estimates.

Og det er i særdeleshed handelsindtjeningen, som ikke lever op til forventningerne, mens nedskrivningerne er lave, og omkostningssiden i det hele taget udvikler sig pænt.

- Nordea er især udfordret. Det er især "net result from items at fair value" (handelsindtægter eller resultat af poster til dagsværdi, red.), der springer i øjnene. De kommer ud skuffende i forhold til både konsensus blandt analytikerne og vores forventninger, siger analytiker i Jyske Bank Thomas Eskildsen til Ritzau Finans.

Han ser dog også positive momenter i bankens regnskab.

- Det positive er, at de fortsat har udlånsvækst, og at der er en smule stigning i nettorenteindtægterne på lokal valuta. Det er især udlånsvækst i Norge og Sverige, der er årsagen, siger Thomas Eskildsen.

Hos Sydbank betegnes regnskabet som en omgang blandede bolsjer.

- Indtægterne skuffer, mens omkostningerne og nedskrivningerne er en spids bedre end ventet, fremhæver analysechef Bjørn Schwarz over for Ritzau Finans.

GODE TAKTER I CHR. HANSEN

For Chr. Hansen bød fjerde kvartal af 2014/15 mest på positive takter, en omsætning på 234 mio. euro og et resultat af primær drift (EBIT) før særlige poster på 73 mio. euro. Det overgik analytikerforventningerne om en omsætning på 228,6 mio. euro og et driftsresultatet før særlige poster på 68,4 mio. euro.

Når det kommer til forventningerne til 2015/16, er de nogenlunde på niveau med analytikerforventningerne. Chr. Hansen guider en EBIT-margin før særlige poster på over 27,1 pct. og en organisk salgsvækst på 8-10 pct. Aktieanalytikere adspurgt af Ritzau Estimates ventede forud for regnskabet en EBIT-margin før særlige poster på 27,7 pct. og en organisk vækst på 9,0 pct.

- Vi så risiko for, at markedets estimater skulle ned på negative valutaeffekter, men de guides væsentligt mindre negativt, end vi havde frygtet, skriver Michael Friis Jørgensen, aktieanalytiker i Alm. Brand Markets, i en kommentar.

RINGKJØBING PRÆCISERER OPAD

Der er onsdag morgen også kommet regnskab fra Ringkjøbing Landbobank. Banken stiger med 0,8 pct. til 1487 kr., efter at forventningerne til basisresultatet er præciseret til den øvre del af det seneste meddelte interval på 500-575 mio. kr.

Parken Sport & Entertainment falder med 3,6 pct. til 54 kr., efter at selskabet sent tirsdag blev stævnet for 83 mio. kr. i forbindelse med sagen om kursmanipulation. Det er Clipper Group, der mener at have pengene til gode, efter at rederiet i 2008 købte en portion Parken-aktier.

Novozymes kan blive genstand for øget handelsaktivitet op til regnskabsaflæggelsen torsdag morgen. Onsdag er sidste dag at positionere sig i aktien inden regnskabet, der tager temperaturen på Novozymes' kvaler i Nordamerika. Aktien stiger med 0,3 pct. til 277,70 kr. fra åbningen.