Aktier: Nets fik opmærksomheden og Mærsk sejlede C20 i plus

Nets var den store historie på ugens første dag på fondsbørsen, efter at en amerikanske kapitalfond smed et købstilbud på 33 mia. kr. på bordet. Det fik aktien til at stige med 6,3 pct. til 161,70 kr.

Et køb har været rygtet i længere tid, men mandag blev det altså officielt, at fonden Hellman and Friedman vil købe hele Nets.

- Nu har vi fået en afklaring, og det er helt fair, at aktien får det løft. Jeg mener, at der er gode odds for, at handlen kommer i hus, vurderer Martin Munk, aktierådgiver i Jyske Bank.

Tilbuddet kom 1 år og 2 dage efter Nets' børsnotering, hvor aktien blev udbudt til 150 kr. per aktie. Siden har kursen været presset - men siden en bekræftelse i sommer på interesserede købere fra Nets' side, har aktien har mere medvind end modvind.

MÆRSK I FRONT

Tilbage i C20 Cap, som Nets en overgang var en del af, endte det med et plus på 0,6 pct. til indeks 1179,50.

- Generelt ligger Europa lidt blandet i dag, hvor det danske indeks trækker fra. Det sker, når selskaber i Mærsks størrelse stiger og trækker det hele med. Generelt er det dog en dag uden de store nyheder til at præge markedet. Der ventes på talen tirsdag fra den amerikanske centralbanks chef, Janet Yellen, og den amerikanske præsident Donald Trumps tale onsdag om skattereformen, siger Martin Munk.

B-aktien i A.P. Møller-Mærsk steg med 3,1 pct. til 12.480 kr. mandag. Og Jyske Banks aktierådgiver mener, at det hænger sammen med, at nogle investorer vælger at købe op.

- Der er lidt rebound i aktien i dag. Og det sker, da aktien er faldet fra omkring 14.000 kr. for et par måneder siden til omkring de 12.000 kr. nu, lyder det fra Martin Munk.

Lige før lukketid mandag tikkede nyheden ind, at det amerikanske olieserviceselskab Rowan angiveligt er i forhandlinger om at købe Maersk Drilling, som kan være op til 4 mia. dollar værd, lød det fra Bloomberg News.

NOVO FINDER FODFÆSTE

Også Novo Nordisk blandede sig i toppen med et plus på 0,9 pct. til 308,60 kr. og fulgte dermed trenden i Europa, hvor medicinalsektoren mandag endte som en af de mest stigende brancher.

- Novo har passeret en kurs på 300 kr. Og det ser nu ud til, at aktien har fundet sit fodfæste igen på det niveau, siger Martin Munk.

En aktie i Novo lukkede for to uger siden i 301,60 kr., og lukkekursen har ikke været under det niveau siden.

Og så sluttede både Dong og DSV i rekord, da Dong steg med 2,1 pct. til 352,80 kr., og DSV lagde 0,2 pct. til kursen til 464,90 kr. uden selskabsspecifikt nyt for selskaberne.

I den anden ende af eliteindekset havde Chr. Hansen det svært og faldt 1,3 pct. til 541 kr. Meget af forklaringen var formentlig en analyse fra Goldman Sachs, som sænkede anbefaling af den danske ingrediensaktie til "neutral" fra tidligere "køb", viste data fra Bloomberg News.

Kursmålet blev samtidig justeret til 565 kr. fra 568 kr. Det nye mål er dermed fortsat et stykke over kursen, og i analysen havde Goldman da også ros til selskabet, men mente, at den fremtidige vækst mere eller mindre var afspejlet i aktien allerede.

Blandt børsens sideaktier var der kurstæsk til Rovsing oven på årsregnskabet, der blev offentliggjort sent fredag aften. Det viste fortsatte røde tal på bundlinjen i 2016/17 trods vækst på toplinjen. I 2017/18 tror selskabet desuden på et fald i omsætningen og en nogenlunde stillestående driftsindtjening. Aktien faldt 18,3 pct. til 0,17 kr.

Der var nyt om NKT, der blev valgt som foretrukken leverandør af kabler til havmølleparken Triton Knoll. Ordren kan blive op mod 857 mio. kr. værd, men placeres formentlig først i endelig form i midten af 2018. NKT-aktien steg 1,0 pct. til 542,50 kr.

Der var desuden fortsat revanche til Bavarian Nordic oven på det kraftige kursfald forrige uge på 48 pct., da vaccinen Prostvac floppede i et studie. Aktien steg mandag 7,1 pct. til 280 kr.

- Bavarian fortsætter op, efter at de gjorde en god figur på kapitalmarkedsdagen i New York i torsdags. De er kommet til hægterne igen - og har formået at fortælle, at selskabet er andet end Prostvac, påpeger Martin Munk.

/ritzau/FINANS