Aktier: Nervøsitet på Wall Street gav kursfald overalt

De fortsatte fald i råvarepriserne og især et dramatisk drop i kobber-prisen gav anledning til ekstra nervøsitet på Wall Street onsdag.

Læs mere
Fold sammen

En nedjusteret prognose over den globale vækst fra Verdensbanken lagde grunden til den negative indstilling, og da investorerne samtidig fik bevis for forbrugernes manglende vilje til at deltage i detailhandlens decembersalg, var parametrene for en slukøret indsats på aktiemarkedet sat op.

- Investorerne er begyndt at blive meget nervøse på grund af, at råvarepriserne bliver ved med at vakle, og vi ved, at det er, fordi den globale vækst er blevet reduceret. USA alene ikke kan støtte hele verden, og detailsalget er et advarselsskud. En enkelt måned gør ikke nogen tendens, men det sætter investorerne i alarmberedskab, siger chef investeringsmanager Tom Stringfellow fra Frost Investment Advisors i San Antonio til Bloomberg News.

Detailsalget i USA faldt med 0,9 pct. på månedsbasis i julemåneden, mens økonomer ifølge Bloomberg News havde sat næsen op efter en lille reduktion på blot 0,1 pct.

Dagen sluttede med et fald i S&P 500-indekset på 0,6 pct. til 2011,27. De tunge aktier i Dow Jones lukkede med et minus på 1,1 pct. i 17.427,09, mens Nasdaq-aktierne lukkede med et fald på 0,5 pct. i 4639,32.

Mindst ringe klarede de mindre selskaber i Russell 2000-indekset sig. Small Cap-indekset faldt 0,3 pct. til 1177,06.

Omsætningen på New York Stock Exchange lå i den høje ende med 860 mio. aktier, mens der på Nasdaq-børsen blev handlet 2,05 mia. aktier.

Den amerikanske regnskabssæson kom op i gear med regnskaber fra storbankerne JPMorgan og Wells Fargo.

JPMorgan kom til tælling efter et skuffende regnskab. Resultatet per aktie landede på 1,19 dollar, mens analytikere ifølge Bloomberg News havde sat næsen op efter et overskud på 1,31 dollar per aktie. Store udgifter til retstvister belastede resultat med næsten 1 mia. dollar, og investorerne kvitterede med at sende storbanken 3,5 pct. ned.

Wells Fargo kom til gengæld ud af fjerde kvartal på linje med det ventede. Overskuddet pr. aktie blev som forudset på 1,02 dollar, men alligevel dykkede aktien 1,2 pct.

Elbilproducenten Tesla måtte også lægge ryg til en afklapsning. Aktien faldt 6 pct., efter at topchef Elon Musk oplyste, at selskabet først vil opnå lønsomhed i 2020, samt at efterspørgslen fra Kina er faldende.

Dagens måske største virksomhedsnyhed kom kort før børsluk. Ifølge Reuters' kilder skulle Samsung være tæt på en overtagelse af den problemramte mobiltelefonkoncern Blackberry. Prisen skulle efter sigende være omkring 7,5 mia. dollar, og det fik Blackberrys aktier til at stige tæt på 30 pct. i den ordinære handel.

Såvel Blackberry som Samsung afviste efter børstid, at der skulle være forhandlinger, og aktien faldt efterfølgende næsten 15 pct. i eftermarkedet.

Futures på de amerikanske aktieindeks ligger med stigninger på under 0,1 pct. i Asien torsdag morgen.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk