Aktier: Negativ tendens ser ud til at fortsætte i USA

December plejer at være en af de gode måneder på aktiemarkedet, men ikke i år. De amerikanske aktier er faldet tilbage i den første del af måneden, og der er torsdag ikke tegn på oprejsning til aktierne i USA.

Foto: KACPER PEMPEL

Futures indikerer yderligere et beskedent fald i både Dow Jones Industrial Average, S&P 500 og Nasdaq Composite i størrelsesordenen 0,1 pct. De tre indeks er siden udgangen af november faldet cirka 1,5 pct. Siden årsskiftet er aktierne dog fortsat steget markant med et plus til S&P 500 på hele 25 pct. år til dato.

Investorerne har ikke skiftet retning efter offentliggørelsen af lidt bedre end ventede tal for detailsalget, som steg med 0,7 pct. på månedsbasis i november. Tallet opvejes dog af en mindst ligeså skuffende nyhed fra jobmarkedet. Således steg antallet af nytilmeldte ledige til 368.000 i sidste uge fra 300.000 ugen før.

Den skuffende udvikling i nytilmeldte ledige kommer på et tidspunkt, hvor flere økonomer er begyndt at spekulere på, om Federal Reserve kunne finde på at reducere sine obligationskøb allerede på rentemødet i næste uge. Det er ikke mindst arbejdsmarkedet, centralbanken lægger vægt på, når den skal vurdere, om det er tid til at lette lidt på speederen. De seneste nøgletal har dog generelt været til den positive side, og futuremarkedet ser ikke ud til at have reageret synderligt på de skuffende, ugentlige jobtal.

Et af de selskaber, som kan komme i fokus torsdag, er Facebook. Ifølge CNN Money har Standard & Poor's meddelt, at aktien senere på måneden vil være at finde i det toneangivende S&P 500-indeks.

/ritzau/FINANS