Aktier: Negativ stemning trods medvind hos Mærsk

A.P. Møller-Mærsk sejler frem på en højere oliepris fredag middag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Konglomeratets B-aktie ligger som den mest stigende aktie med et plus på 2,5 pct. til 8345 kr. - og lige efter ligger A-aktien med en stigning på 2,4 pct. til 8185 kr. Både en tønde Nordsøolie og den amerikanske WTI-olie ligger små 3 pct. højere fredag ved frokosttid i henholdsvis over 40 dollar og 38,46 dollar.

- Olieprisen får et pænt løft i dag, og det kan ses på Mærsk-aktien. At rateindekset så ikke har afspejlet det løft, som rederierne havde varslet, aflæses ikke i kursen. Det kan være fordi, at flere store rederier allerede nu varsler prisstigninger til maj, siger Martin Munk, der er aktierådgiver i Jyske Bank.

Men stigningen hos Mærsk er ikke nok til at rykke C20 Cap i plus. Samlet falder eliteindekset med 0,3 pct. til 984,47.

- Novo Nordisk er nede med omkring 1 pct. Og den aktie vægter altid tungt i det danske indeks. Der adskiller vi os lidt, og det er også derfor, at vi ligger i minus, mens de store europæiske ligger i plus, siger Martin Munk til Ritzau Finans.

Novo Nordisk falder med 1 pct. til 366,30 kr. Der er ikke selskabsspecifikke nyheder ude omkring selskabet.

STIGNING TIL BANKSEKTOREN

Lige efter de to Mærsk-aktier har Nordea placeret sig. Nordea faldt med 1 pct. torsdag i forbindelse med sagen om skattely i Panama - men fredag ligger aktien til en stigning på 1,2 pct. til 60,35 kr. Jyske Bank ligger også til et plus på 0,6 pct. til 280,20 kr.

- Ser man på Europa, var der kursfald hos bankaktierne i går, mens de i dag får et comeback. Der er en af de sektorer, der stiger allermest i dag kun overgået af olie- og gassektoren. Undtagelsen herhjemme er dog Danske Bank, som falder, siger Martin Munk.

Danske Bank er nede med 0,5 pct. til 173,50 kr.

B&O I FIN FORM


Uden for eliteindekset løber Bang & Olufsen med en del af opmærksomheden, efter at kinesiske Sparkle Roll - med rigmanden Qi Jianhong i spidsen - torsdag betalte 85 kr. per aktie for en aktiepost på 13,1 pct., der bringer den samlede ejerandel op på 18,7 pct. B&O stiger med 8,7 pct. til 81 kr.

- Efter et regnskab onsdag, der ikke kom med informationer om et salg, puster det her gang i spekulationerne igen. Oveni er det en pæn høj kurs, som er blevet betalt, vurderer Jyske Banks aktierådgiver.


De resterende aktionærer, der blandt andet tæller pensionskassen ATP, skal dog formentlig ikke forvente et bud, der er væsentligt over de 85 kr. per aktie, lyder vurderingen fra Per Hansen, der er investeringsøkonom hos Nordnet.

Netop prisen for aktierne kan nemlig meget vel være det afgørende stridspunkt og årsagen til, at forhandlingerne om aktiekøbet har varet så længe.


- En antagelse kunne være, at købet og buddet er begyndelsen til slutspillet om Bang & Olufsen, og at der de kommende dage vil komme et bud på den resterende del af Bang & Olufsen, som bestyrelsen måske aktuelt har fået og tygger på, vurderer Per Hansen.

CHR. HANSEN I FORTSAT FALD


Ingrediensproducenten Chr. Hansen er fortsat i analytikernes søgelys efter torsdag morgens regnskab for andet kvartal 2015/16, der umiddelbart overraskede positivt og indledningsvist resulterede i en positiv kursreaktion.

Ud på dagen gik optimismen dog ud af aktien igen, da Chr. Hansen-ledelsen blandt andet havde uddybet, at der er svære udsigter for at opretholde det vækstmomentum, som selskabet har. Store ændringer af kursmål eller anbefalinger har der dog endnu ikke været endnu.

Chr. Hansen-aktien faldt med 1,4 pct. torsdag - og fredag middag matches faldet med ligeledes 1,4 pct. til 429,90 kr.

For Genmab er der til gengæld fokus fra analytikerhånd, idet svenske SEB har løftet sin anbefaling af aktien til "køb" fra "hold", skriver Bloomberg News.

Genmab-aktien stiger med 0,9 pct. til 931 kr.

 


Charlotte Mackeprang +45 33 30 03 61 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk