Aktier: Negativ stemning forud for nøgletal

Der er ikke meget hopla over de danske aktier i eliteindekset C20 Cap, hvor indekset ligger i et minus på 0,2 pct. til 1052,30 onsdag middag.

Med i toppen af C20 Cap ligger Novo Nordisk Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Investorerne afventer nøgletal fra USA senere i eftermiddag, rentemødet i Den Europæiske Centralbank torsdag - og arbejdsmarkedsrapporten fra USA på fredag - og det er ikke kun i Danmark, at den negative trend har bidt sig fast. På de store børser i Europa ligger de ledende indeks i minusser på op til 0,6 pct.

Makronyt i fokus

Fra den makroøkonomiske front kan der ifølge afdelingsdirektør i Sydbank Ole Kjær Jensen være grund til at holde øje med de amerikanske indkøbschefers forventningsindeks, ISM, onsdag eftermiddag.

Desuden holder aktiemarkedet øje med udviklingen i meningsmålingerne op til den britiske afstemning 23. juni om tilknytningen til EU.

»Vi fik sidst på dagen i går en meningsmåling fra The Guardian, der pegede på et flertal til nej-siden. Så usikkerheden frem mod folkeafstemningen begynder at kunne mærkes,« siger Ole Kjær Jensen.

Med i toppen af C20 Cap ligger Novo Nordisk og Genmab med stigninger på henholdsvis 0,8 pct. til 374,90 kr. og 0,5 pct. til 1214 kr. Der er ikke selskabsspecifikke nyheder på dagen på de to selskaber, men de følger den generelle trend i Europa, hvor underindekset "sundhed" på det brede Stoxx 600-indeks ligger til det mindste fald onsdag middag i et lille minus på 0,01 pct.

Vestas sløjfes fra favoritliste

Herhjemme er der godt nyt til Vestas, der har fået en stor ordre fra Canada - men den har ikke kunnet forhindre Vestas i at hænge fast i det samme dødvande, som præger det øvrige danske aktiemarked.

Vindmøllekoncernen har natten til onsdag annonceret en stor ordre i Canada, hvor selskabet skal levere 65 møller med en samlet kapacitet på 224 megawatt. Projektet ventes i drift i fjerde kvartal 2017, mens leveringen indledes i andet kvartal næste år. I aftalen er desuden inkluderet en tiårig serviceaftale.

Det er dog ikke alt, der går Vestas' vej onsdag. Goldman Sachs har slettet aktien fra sin aktiefavoritliste og skåret kursmålet med en tyver til 560 kr. Det berettiger stadig til anbefalingen "køb", og Goldmans kursmål ligger også en pæn bid over Vestas' markedskurs.

Vestas-aktien falder med 0,4 pct. til 477,00 kr. onsdag middag.

For og imod for Mærsk

For A.P. Møller-Mærsk-aktierne har nyhedsstrømmen også været blandet. Olieprisen har efter dansk børslukketid tirsdag udbygget prisfaldet omkring 50,60 dollar til 49,14 dollar. Modsat har den amerikanske storbank Bank of America-Merrill Lynch hævet sin anbefaling af aktien til "neutral" fra "underperform".

Endelig har A.P. Møller-Mærsks logistikselskab, Damco, tirsdag afvist rygter om, at selskabet, der er den mindste af de otte forretninger i konglomeratet, er til salg.

Store underskud i 2013 og 2014 og et forretningsområde lidt uden for det lyseblå konglomerats kerne - skibsfart og olie - har fået iagttagere til at spekulere i et salg. Men det kan de godt glemme, siger Damco-direktør Hanne B. Sørensen til Ritzau Finans.

B-aktien i A.P. Møller-Mærsk ligger uændret onsdag middag i 8610 kr.

Blandt bundpropperne i eliteindekset ligger FLSmidth, der kan konstatere, at den schweiziske storbank UBS fortsat ser store udfordringer forude på det globale minemarked. Den danske entreprenørs finske konkurrent Outotec får sænket sin anbefaling af banken. FLSmidth-aktien dykker med 1,0 pct. til 238,60 kr., mens Outotec falder 3,1 pct. på børsen i Helsinki.

BANKERNE TABER PÅ LANDMÆND

Nordea, Danske Bank og Jyske Bank ligger med i bunden. Børsen skriver, at en opgørelse fra Nationalbanken viser, at problemerne i landbruget sidste år kostede bankerne 1,8 mia. kr.

Tabene svarer til 2,8 pct. af udlånene, og i Jyske Bank alene har man i første kvartal af 2016 måtte nedskrive på den konto med 228 mio. kr.

Nordea falder med 0,9 pct. til 64,25 kr., mens Jyske trækkes 0,6 pct. ned fra 266,80 kr. Danske Bank er nede med 0,7 pct. til 191,60 kr.