Aktier: Negativ start op til weekenden med brede fald

Det danske aktiemarked har taget hul på ugens sidste handelsdag med fald, hvor stort set samtlige eliteaktier ligger i rødt terræn kort efter handelsstart.

Læs mere
Fold sammen

Et lille kvarters tid efter børsåbning ligger det danske C20 Cap-indeks omkring 0,4 pct. lavere i 1014,29. På dette tidspunkt stiger blot tre ud af de 20 aktier i eliteindekset.

Den negative udvikling kommer på et tidspunkt, hvor der er stor fokus på den lave oliepris og konsekvenserne for de selskaber, der læner sig tæt op af den sorte og fedtede råvare.

- Aktiemarkedet var igen (torsdag, red.) presset af olieprisfald. S&P 500-indekset lukkede dog i plus efter tre dages fald på trods af fortsat olieprisfald. Olieprisen ligger fredag morgen tæt på det laveste niveau i syv år, noterer Sydbank i fredagens morgenrapport.

Hos branchekollegaen Jyske Bank har seniorøkonom Niels Rønholt også bidt mærke i olieprisens betydning for de finansielle markeder i øjeblikket.

- Det amerikanske aktiemarked udviste mindre stigninger torsdag, blandt andet takket været stigninger inden for energiaktier, der formåede at stige trods et fornyet fald i olieprisen. WTI- og Brent-olie faldt i størrelsesordenen 1 pct. efter, at OECD meddelte, at produktionen i november var på det højeste i 3 år. Stigende produktion fra Irak mere end opvejede et lavere output fra Saudi Arabien, lyder det fra Jyske Banks seniorøkonom i en skriftlig kommentar.

Blandt de selskaber, der fredag er i fokus, finder man det lyseblå konglomerat A.P. Møller-Mærsk, hvis B-aktien er startet 0,2 pct. højere til 9520 kr. Virksomheden fra Esplanaden får interesse på grund af blandt andet den lave oliepris samt fredagens offentliggørelse af containerraterne, der er præsenteret ved børsåbning.

De seneste tal fra tal fra Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) viser, at containerraterne steg 6,7 pct. i denne uge.

Fra Nordea er der skulderklap til Genmab, der får løftet sit kursmål til 1100 kr. fra 949 kr. Anbefalingen er uændret "køb" for det danske biotekselskab, der falder 0,1 pct. til 938,50 kr

- Hjemvendt fra den store kræftkonference i USA har vores analytiker oprevideret værdien af Genmab mærkbart. De mange forsøgsresultater, der blev præsenteret (på konferencen, red.), tyder på endnu større potentiale i Darzalex (Daratumumab) end først antaget, skriver chefaktiespecialist Michael Borre fra Nordea i en skriftlig kommentar.

Også finanshuset Bryan Garnier har løftet kursmålet på Genmab. Hos dem er det til 1170 kr. fra 1090 kr.

Ingredienskoncernen Chr. Hansen har været under luppen hos den schweiziske storbank UBS, som ifølge Sydbank har fundet anledning til at sænke anbefalingen til "neutral" fra "køb". Kursmålet hæves dog med 6 kr. til 450 kr. for Chr. Hansen-aktien, falder 1,5 pct. til 418,70 kr.

Inden for forsikringssektoren bliver der kigget mod Tryg, der falder 0,5 pct. til 132,40 kr., samt Topdanmark, der stiger 0,2 pct. til 192,40 kr. Begge selskaber har fået finjusteret kursmålet af Goldman Sachs.

Hvor Tryg får løftet kursmålet med 3 kr. til 148 kr., og anbefalingen "køb" fastholdes, løftes Topdanmarks kursmål til 204 kr. fra 200 kr., mens anbefalingen "neutral" fastholdes.

Torsdag var der bank til bankerne, idet finanssektoren var den gruppe, der noterede det største tilbagefald i det brede europæiske Stoxx 500-indeks. Og fredag fortsætter kløene til de finansielle selskaber - eksemplificeret ved blandt andre Danske Bank og Nordea, der falder henholdsvis 0,2 pct. til 180,39 kr. samt 0,6 pct. til 72,90 kr.

Uden for eliteindekset kommer der regnskabsnyt fra Brd. Klee, der ligger uændret i 3000 kr. Selskabet kommer med regnskab for fjerde kvartal i det forskudte regnskabsår 2014/15. For hele regnskabsåret 2014/15 venter firmaet et lavere resultat end i 2013/14.

Desuden uddeler Ambu fredag tidlige julegaver til sine aktionærer, idet selskabet udbetaler udbytte på 0,95 kr. Det er med til at have en negativ virkning på aktiekursen, som fredag morgen er startet 2,5 pct. (4 kr.) lavere i 198 kr.