Aktier: Nedturen ses fortsætte efter asiatisk dukkert

Der synes ikke at være tvivl om, at det danske aktiemarked kommer til at starte ugen negativt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der har nemlig været store fald på de asiatiske børser mandag, og futures på de store amerikanske aktieindeks peger på nye store fald, når markederne i USA åbner i eftermiddag.

- Med de kursfald, vi ser i Asien, og de amerikanske futures i minus, er der lagt op til en negativ start på dagen også her i Europa, siger seniorstrateg Tine Choi Danielsen fra Nordea til Ritzau Finans.

I Tokyo er aktierne mandag faldet hele 4,7 pct., mens det i Kina er endnu mere blodrødt med fald i Shanghai og Shenzhen i omegnen af 7 pct. Den tyske Dax-future peger i øvrigt ned med 3,6 pct., mens der er i USA indikeres fald på 2,5-4,0 pct. at dømme efter futures.

- Den meget dårlige stemning tilskrives primært frygt for større vækstnedgang i Kina samt faldende råvarepriser. En del tyder på, at den dårlige stemning vil fortsætte i dag, lyder det fra Sydbank.

Hos Jyske Bank noteres også, at kursfaldene er fortsat - og forværret.

- Der er frygt for væksten i emerging markets og herunder specielt i Kina og mange af de råvareproducerende lande. Det betyder også, at markedernes opmærksomhed vil være rettet mod aktiemarkedet og råvarepriser samt signaler fra væksten i emerging markets, skriver seniorøkonom Kim Fæster fra Jyske Bank og fortsætter:

- Ud over det vil vi kigge efter tegn på, hvor dyb afmatningen er i emerging markets-universet, og om der er tegn på, at afmatningen spreder sig til USA og Euroland. Da frygten også omfatter en renteforhøjelse fra Fed, vil der også være en del opmærksomhed om signaler i den retning.

Det danske C20 Cap-indeks faldt fredag 2,6 pct. til 963,39 efter fald onsdag og torsdag på henholdsvis 1,7 og 3,2 pct. Dermed er årets rekord - og all-time-high - fra 5. august kommet 9,5 pct. på afstand.

Den store fokus på afmatningen i Kina og emerging markets, og den mulige afsmitning på verdensøkonomien, kan give særlig opmærksomhed om cykliske aktier som A.P. Møller-Mærsk og FLSmidth. Mærsk B faldt fredag 2,6 pct. til 11.750 kr., mens FLSmidth, som tirsdag kommer med halvårsregnskab, faldt 2,7 pct. til 276,70 kr.

Samtlige danske C20-aktier faldt dog fredag, hvor det gik hårdest ud over Vestas og Novo Nordisk, der faldt henholdsvis 4,5 og 3,8 pct. til kurserne 339,30 og 368,80 kr.

Der kan komme noget opmærksomhed om aktien i Brødrene A & O Johansen efter skriverier i Berlingske. Selskabet er kommet i strid modvind, efter at det har opkøbt den førende udbyder af VVS-udstyr på nettet, Billig VVS, og nu sælger til både professionelle håndværkere og private på samme tid. Det har fået flere professionelle håndværkere til at gå til konkurrerende grossister som Sanistål og Brdr. Dahl, skriver avisen. A&O's aktie fald fredag 0,1 pct. til 1849 kr.

Der kommer mandag halvårsregnskaber fra Bording, Parken og Totalbanken, mens RTX aflægger regnskab for tredje kvartal.