Aktier: Nedturen fortsatte med oliedrop og politisk usikkerhed

De amerikanske aktier fortsatte nedturen onsdag, hvor energisektoren faldt for fjerde dag i træk i takt med fortsat vigende oliepriser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et sent rekyl blev skudt ned af nye bekymringer over muligheden for at gennemføre den foreslåede skattereform, efter at republikanske senatorer stillede sig kritiske over for forslaget.

S&P 500-indekset dykkede 0,6 pct. til 2564,62, og også Dow Jones-indekset sluttede med et tab på 0,6 pct. i 23.271,28. Nasdaq-indekset endte dagen med et minus på 0,5 pct. i 6706,21.

Torsdag morgen er stemningen vendt til det lidt mere positive. De asiatiske aktier ligger med pæne plusser, og de amerikanske aktiefutures øger samtidig omkring 0,2 pct.

Olieprisernes fald, der onsdag fortsatte efter en uventet stigning i de amerikanske råolie- og benzinlagre, sendte S&P 500-energisektorens nedtur over de sidste fire dag op til godt 4 pct.

- Olieprisen kommer fra det seneste toppunkt, og når olieprisen flytter sig, så gør de store energiaktier det samme, siger investeringschef Peter Jankovskis fra Oakbrook Investments til Reuters.

Exxon faldt 1,3 pct., og Schlumberger droppede 2,0 pct. efter at have ramt det laveste niveau siden januar 2016.

POLITISK MODSTAND MOD SKATTEREFORM

Udsigten til en skattereform, som en stor del af de seneste aktiekursstigninger er hængt op på, blev mere tvivlsom, efter at den republikanske senator Ron Johnson modsatte sig det seneste forslag til en skattereform fremsat af kollegerne i Senatet.

Samtidig advarede senator Susan Collins, der ligeledes er republikaner, om, at nogle mellemindkomstgrupper ikke får glæde af skattelettelserne, da de bliver modsvaret af højere sundhedsforsikringspræmier, hvis en ophævelse af Obamacare bliver vedtaget sammen med skattereformen.

Dermed er det republikanske flertal i Senatet tvivlsomt, idet blot to stemmer adskiller parterne.

Tvivlen gav sig udslag i en stigning i børsens bekymringsindeks - VIX - der ramte et niveau, som ikke er set siden truslerne om en væbnet konflikt omkring Nordkorea sendte frygten mod nye højder i august.

STÆRKE NØGLETALSDATA

Onsdagens data for inflation og detailsalg lå generelt over markedets i forvejen positive forventninger, og alt tyder på, at den planlagte renteforhøjelse fra Federal Reserve i december vil materialisere sig.

Det gav kursstigning til finansaktierne, der var blandt de få Wall Street-vindere onsdag med et plus på 0,2 pct. på sektorbasis.

Blandt enkeltaktierne var der aktivitet i eftermarkedet. Legetøjsproducenten Mattel kom i søgelyset af en Reuters-rapport om, at koncernen har afvist Hasbros seneste overtagelsesforsøg. Det gav kursfald på 1,1 pct. i det tynde marked, som udspiller sig, efter at slutklokken har lydt.

Procter & Gamble derimod steg 2,5 pct. i den sene handel, efter at aktivist-hedgefondschef Nelson Peltz kunne proklamere sejr i kampen for at vinde en plads i Procter & Gambles bestyrelse.

Netværksproducenten Cisco Systems slog analytikernes forventninger i regnskabet for det forskudte første kvartal, der blev fremlagt efter børstid. Aktien steg efterfølgende 5,8 pct.

/ritzau/FINANS