Aktier: Nedturen forlænget endnu en dag i USA

De amerikanske aktier fortsatte nedturen mandag, hvor den stigende bekymring for et britisk exit fra Den Europæiske Union fik følgeskab af usikkerhed om de pengepolitiske møder i først den amerikanske og siden i den japanske centralbank.

Foto: SPENCER PLATT

Mandag lukkede S&P 500-indekset med et minus på 0,8 pct. i 2079,06. De tunge aktier i Dow Jones faldt 0,7 pct. til 17.732,48, mens Nasdaq-papirerne droppede 0,9 pct. til 4848,44.

KURSFALD FORTSÆTTER

Tirsdag morgen ligger de asiatiske markeder med kursfald ført an af Tokyo-børsen. De amerikanske futures falder samtidig 0,1 pct.

- Den stigende bekymring handler om den fortsatte effektivitet hos centralbankerne, den globale vækst og bekymringer for deflation. Alle kommer til at være fokuseret på brexitafstemningen, men de holder også øje med de andre spørgsmål, siger kapitalstrateg Matt Maley fra Miller Tabak & Co i New York til Bloomberg News.

Inden briterne går til stemmeurnerne torsdag i næste uge, holder centralbankchef Janet Yellen og hendes kolleger i Federal Reserve møde i det pengepolitiske udvalg, Federal Open Market Committee. Mødet starter i dag, tirsdag, og afsluttes med rentemeddelelse onsdag.

Og sideløbende med Federal Reserves rentemeddelelse, holder Bank of Japan pengepolitisk møde med afslutning torsdag.

ALLE INDEKS UNDER NULPUNKTET

Samtlige ti underindeks i S&P-indekset lukkede med minus på bogen. Værst gik det ud over råvaresektoren tæt fulgt af it-selskaberne og industrikoncernerne.

I it-sektoren var det dog ikke det professionelle netværk Linkedin, der gav anledning til sure miner - tværtimod. Linkedin-aktien steg ikke mindre end 47 pct., efter at Microsoft inden børsåbning fremlagde et købstilbud på Linkedin til samlet 26,2 mia. dollar. Prisen svarer til 196 dollar per aktie eller en overkurs på 49,5 pct.

Mens Linkedin steg til vejr, var der hug til Microsoft, der efterlod aktionærerne med et tab på 2,6 pct.

Købstilbuddet smittede af på Twitter, der også er omgæret af spekulationer om potentialet for at blive opkøbt for et betydeligt beløb. Aktien steg næsten 4 pct.

Anderledes skidt gik det Apple, der holdt den årlige udviklings-konference i San Francisco. Apple vil blandt andet investere i den digitale assistent Siri, som Apple vil integrere i deres apps, og samtidig gøre tjenesten tilgængelig på Mac-computere. Apple faldt 1,5 pct.

STÆRKE RESULTATER FRA NOVO

Novo Nordisks fremlagde resultater af et studie omkring Wall Streets lukketid. Studiet viser reduceret risiko for blodpropper, slagtilfælde og hjerte-kar-sygdomme ved brug af Victoza på 13 pct., mens risikoen for hjerte-kar-død blev reduceret med 22 pct., og risikoen for dødsfald af enhver årsag med 15 pct. Fremlæggelse nåede ikke at få indflydelse på Novo Nordisks ADR'er, der lukkede med et fald på 1,2 pct. i 54,72 dollar. Det svarer til 360,28 kr. ved en dollarkurs på 6,5840.

Oliepriserne blev presses tilbage og faldt for tredje dag i træk i kølvandet af et stigende antal olieboreplatforme i USA. Det gik ud over Marathon Petroleum, der droppede næsten 7 pct. og Valero Energy, der faldt 4,5 pct., mens oliegiganten Exxon Mobil gik mod strømmen med en stigning på 0,7 pct.