Aktier: Ned ad bakke på aktiemarkedet

Det går ned ad bakke på det danske aktiemarked fredag middag. DSV er parkeret i bunden af det danske eliteindeks efter et skuffende årsregnskab.

Læs mere
Fold sammen

Også Danske Bank er under pres, muligvis som konsekvens af de negative renter i Nationalbanken. Samtidig er stemningen trykket i resten af Europa. Dog snurrer Vestas atter lystigt efter en løftet anbefaling fra USA.

C20 Cap-indekset ligger 0,8 pct. lavere i 854,05, presset af blandt andre DSV, der taber 4 pct. til 199,70 kr.

Transportkoncernen overraskede markedet negativt med en tilbagegang i indtjeningen i fjerde kvartal af 2014. DSV's driftsoverskud før særlige poster (EBITA) faldt til 649 mio. kr. i kvartalet, hvilket var noget mindre end ventet blandt analytikerne, der ifølge SME Direkt havde spået en fremgang til 702 mio. kr. fra 672 mio. kr. i fjerde kvartal sidste år.

Nettoomsætningen i kvartalet lød på 12.539 mio. kr. mod de ventede 12.560 mio. kr. blandt analytikerne og 11.857 mio. kr. i samme periode sidste år. Især de to store divisioner, Air & Sea og Road, skuffede i forhold til forventningerne.

- Det er meget overraskende, at DSV ikke kan levere indtjeningsfremgang i fjerde kvartal. Det er en ærgerlig trend i DSV, der ellers har været på en opadgående indtjeningskurve de sidste tre kvartaler. Men det stopper så nu, siger Jacob Pedersen, analytiker i Sydbank, til Ritzau Finans efter regnskabet.

Også DSV-direktør Jens Bjørn Andersen erkender, at fjerde kvartal bød på en svagere udvikling, end selskabet havde håbet på. Desuden siger han, at DSV har mod på opkøb af den lidt større slags.

Med i bunden af C20 Cap-indekset er Danske Bank, der allerede torsdag eftermiddag fik kurstæsk på grund af Nationalbankens fjerde rentesænkning på 18 dage. Det vil formentlig koste dyrt for banken, og kursen falder 2,3 pct. til 171,60 kr. fredag.

Danske Bank sænker i øvrigt anbefalingen af Spar Nord til "hold". Det sker netop med henvisning til, at den nordjyske bank er hårdt påvirket af de negative renter, da en stor del af bankens udlån er prissat ud fra Cibor-renten og derfor automatisk justeres i takt med rentefaldet. Aktien i Spar Nord stiger imidlertid 0,8 pct. til 60 kr. efter et fald på 2,5 pct. torsdag.

Tilbage i eliteindekset falder Novo Nordisk for sjette børsdag på stribe denne gang med 1,6 pct. til 278,20 kr. Medicinalaktien satte rekord torsdag i sidste uge, men er faldet med 7,2 pct. siden fredagens årsregnskab.

I bunden af det danske marked ligger også Carlsberg. To store udenlandske hedgefonde satser på fald i fremtiden for bryggeriaktien. 5,5 mio. aktier i Carlsberg er i øjeblikket lånt ud til såkaldt shorting, sats på kursfald, og det er en femdobling i forhold til normalt, skriver Børsen. Bryggeriaktien falder med 1,4 pct. til 496,50 kr.

Vestas er derimod på toppen efter en hævet anbefaling fra analytikerne i Bank of America Merrill Lynch. Banken anbefaler nu "køb" af Vestas-aktien og ser frem til en udbyttebetaling i regnskabet næste uge. Ifølge SME Direkts estimater ventes der i snit 0,43 euro per aktie i udbytte, svarende til 3,20 kr. Vindmølleaktien stiger 2 pct. til 285,50 kr. og er i det højeste niveau siden juni 2014.

Også A.P. Møller-Mærsk stiger. Rygterne svirrer igen om Maersk Lines mulige interesse i at bestille nye containerskibe i mastodontklassen. Det er Tradewinds, der bringer historien med henvisning til en anonym markedskilde. I alt skulle der være tale om seks skibe på i hver 20.000 tyvefodscontainere. B-aktien i Mærsk stiger med 1 pct. til 13.600 kr.

Straks værre går det den islandske proteseproducent Össur, der falder 4 pct. til 19,10 kr.. Selskabets direktør Jon Sigurdsson kalder ellers 2014 for fremragende rent driftsmæssigt. I 2015 ventes en omsætningsvækst på 3-5 pct. og en EBITDA-margin på 20-21 pct. I 2014 blev marginen 20 pct.

SAS-aktien er lettet, siden offentliggørelsen af trafikstatistikken fredag kl. 11. Belægningsprocenten steg i januar, og i december kunne SAS glæde sig over, at den valutajusterede yield, der måler omsætningen per fløjet passagerkilometer, steg med 7,6 pct. SAS-aktien ligger 6,1 pct. højere i 14 kr.

/ritzau/FINANS

 

Jakob Dalskov +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk