Aktier: Næsten hele C20 klædt i rødt - Chr H falder mest

Olieprisen ligger tirsdag middag lavere for fjerde dag i træk, og det trækker aktiemarkederne ned. Samtlige C20-aktier bortset fra ISS, der stiger 0,2 pct., ligger tirsdag middag i rødt med fald på mellem 0,1 pct. og 3,0 pct.

Det samlede eliteindeks - C20 Cap - sætter sig med 1,1 pct. til 796,31 og er dermed for første gang siden 18. december sidste år under 800.

- Det er ikke den start på året, vi havde håbet på. Det er de samme temaer - oliepris og politisk usikkerhed om Grækenland - der præger markedet og markedsdeltagerne. Desuden har der heller ikke været nøgletal, der har kunnet få markedet til at løfte sig, siger afdelingschef i Sydbank Ole Kjær Jensen til Ritzau Finans og tilføjer:

- Køberne er tilbageholdende. Jeg kan godt forestille mig, at der kan komme lidt spekulation og positive tendenser op mod ECB-mødet 22. januar, der kan opveje den politiske usikkerhed fra det græske valg og eventuelt sejr til opposition 25. januar.

Han peger også på, at regnskaberne fra USA begynder at svinge taktstokken inden de to begivenheder.

En oliepris, der falder for fjerde handelsdag i streg til det laveste niveau siden foråret 2009, påvirker aktierne i Mærsk, der sætter sig i overkanten af 1,5 pct. efter fald i B-aktien mandag på små 4 pct. B-aktien handler i 11.880 kr. tirsdag middag.

Størst fald er der i Chr. Hansen, der leverer første kvartalsregnskab 21. januar. Aktien handler i 267,20 kr. - små 3 pct. lavere end mandag. Blandt de forklaringer, der peges på, er, at Goldman Sachs har fjernet aktien fra sin "conviction buy"-liste, og at DNB har nedjusteret har aktien til "hold" fra "køb".

Der er også analytiker-nedjustering til Coloplast, der falder godt 2 pct. til 518,50 kr. JPMorgan har sænket sin anbefaling af aktien til "undervægt" fra tidligere "neutral", mens kursmålet fastholdes på 352 kr.

Uden for C20 har Bavarian Nordic som ventet påbegyndt det første kliniske forsøg på mennesker med en forebyggende forsøgsvaccine mod ebola. Det belønner markedet med en stigning på små 3 pct. til 213 kr.

- Rekruttering til forsøget er i gang, og de første frivillige har modtaget den første vaccination. Rekrutteringen forventes afsluttet inden udgangen af januar, skriver selskabet i en meddelelse.

Forsøget har til formål at evaluere sikkerhed og tolerabilitet af den heterologe prime-boost vaccine, hvor forsøgspersonerne først modtager en vaccine, der skal aktivere immunsystemet, og dernæst en vaccine, der skal forstærke immunresponsen over tid.

Cbrain har opjusteret sine forventninger for 2014 og belønnes med en stigning på 1,2 pct. til 25,30 kr. Aktien var den mest stigende aktie sidste år med mere end fordobling af aktiekursen.

Selskabet venter nu en omsætningsvækst på 25 pct. mod den tidligere forventning om 15-20 pct. Opjusteringen kommer ikke helt uventet, da Cbrain løbende har kunnet melde om fremgang i forretningen året igennem og masser af nye ordrer, og faktisk er der tale om den anden opjustering af forventningerne til 2014. Tilbage i efteråret hævede Cbrain nemlig også omsætningsforventningerne.