Aktier: Mulig stabilisering oven på tilbagefald

Pilen har peget ned for aktierne i Europa de seneste dage, og det gælder også på det danske marked, hvor nedturen har kostet C20 Cap-indekset 3 pct. på tre handelsdage.

Læs mere
Fold sammen

Der har ikke været de store nyheder i markedet siden lukketid tirsdag, og en stabilisering kan være en mulighed onsdag. Udviklingen i USA har været relativt flad, mens de asiatiske aktier primært er påvirket af lokale faktorer.


Med den store pause i regnskabssæsonen er der heller ikke de store selskabsspecifikke nyheder i markedet, om end pip fra de græske gældsforhandlinger nemt kan flytte aktierne, hvis der kommer overraskende godt eller dårligt nyt.

- Det bliver tæt på uændret, når vi åbner - måske med en lille pil opad, siger chefaktierådgiver Michael Borre fra Nordea til Ritzau Finans. Han tilføjer, at det fortsat generelt set er Grækenland, der sætter dagsordenen og har bidraget til de fald, der har været i aktierne de seneste dage.


Trods tilbagefaldet i markedet på det seneste fortsætter Nordea med at anbefale en lille overvægt af aktier.


- Det, der er lidt specielt lige nu, men egentlig gør os lidt fortrøstningsfulde, det er, at renterne stiger, men det er, som vi ser det, i høj grad på grund af, at der kommer øgede inflations- og vækstforventninger i samfundet. Hvis vi ellers har ret i den tese, at det er det, der er med til at presse renterne op, så er det aktiepositivt, siger Michael Borre.


- Derfor ser vi også, at når aktierne falder, så er det sandsynligvis et udslag af den usikkerhed, der er omkring Grækenland, snarere end at det er en ledende indikator på, at økonomien er ved at falde ud over kanten. Derfor er vi stadigvæk komfortable med aktiemarkedet og anbefaler vores kunder at have en lille overvægt i deres aktieporteføljer, uddyber han.


Den senere tids fald har i særdeleshed ramt det tyske Dax-indeks, som er faldet 10 pct. fra sin seneste top, men det, noterer chefaktierådgiveren, er nu sket ti gange i det nuværende "bull"-marked.


- Det er ret normalt i en optur, at der kommer nogle af de her midlertidige tilbagefald, og vi tror kun, det bliver midlertidigt. Det, vi så ikke kan sige, er, om den stopper nu, eller om vi skal yderligere 5 pct. ned. Men nedturen bliver midlertidig, det er vi ret komfortable med, siger Michael Borre.

A.P. Møller-Mærsk er en af de aktier, der er blevet ramt i nedturen. Maersk Line kæmper sig angiveligt til markedsandele inden for containerfragt, og det er med til at holde raterne lave på området. De lave priser kan også nemt komme til at vare ved, efter at bestillingen af nye, store containerskibe er steget kraftigt. Analysehuset Alphaliner har målt en stigning på 60 pct. i ordrerne år til dato sammenlignet med samme periode i 2014. Mærsk B faldt tirsdag 2,1 pct. til 12.520 kr.


Rederiet Torm, der faldt 3,4 pct. til 0,685 kr., er nu endnu et skridt tættere på at blive endegyldigt omstruktureret efter en årrække med sløje resultater. Torm fik for nylig opbakning fra 94 pct. af selskabets kreditorer til en ny kapitalstruktur, og nu kan rederiet tvinge de resterende långivere til at sige ja til planerne. Aftalen indebærer en gældsnedskrivning på 500 mio. dollar men samtidig en stor udvanding af de nuværende ejeres aktier.

Aarsleff og MT Højgaard er prækvalificeret til budrunden om at bygge den nye Storstrømsbro i et projekt til 4,2 mia. kr. De er med i hver sit konsortium og kæmper med tre andre selskabsgrupper om opgaven. Det kom frem sent tirsdag. MT Højgaard ejes af Højgaard Holding og Monberg & Thorsen. Aarsleffs aktie faldt 1,9 pct. til 2145 kr., Højgaard Holding endte 1,3 pct. lavere i 311 kr., mens Monberg & Thorsen steg 1,0 pct. til 370 kr.


Zealand Pharma, der steg 2,5 pct. til 121 kr., fik gode nyheder fra partneren Sanofi tirsdag eftermiddag i form af, at ansøgningen for diabetesmidlet Lyxumia bliver sendt til de amerikanske myndigheder i de kommende uger - det er lidt hurtigere end hidtil ventet.


GN Store Nord var med en stigning på 6,6 pct. til 146,30 kr. klar topscorer i C20 Cap-indekset tirsdag og gik imod den dårlige markedsstemning. Meldinger om gode USA-salgstal lå bag.


/ritzau/FINANS