Aktier: Mulig gigaordre gav Vestas vinger på grøn dag

Efter en periode med overvejende negativ stemning var der anderledes stor risikovillighed i fredagens danske aktiehandel, hvor det ledende C20 Cap-indeks endte 1,2 pct. højere i 968,70.

Læs mere
Fold sammen

Dermed endte det danske eliteindeks i plus for fjerde gang set over de sidste ti handelsdage. Fredagens positive stemning kom oven på meldingen om en foreløbig pause i den britiske valgkamp op til næste uges afstemning om fortsat EU-medlemskab.


Den midlertidige pause var afledt af torsdagens drab på det britiske parlamentsmedlem Jo Cox, som kæmpede for, at briterne skulle forblive i det europæiske samarbejde.


Netop den kommende folkeafstemning, der efter planen skal finde sted 23. juni, har også været grund til en del nervøsitet på det danske aktiemarked gennem den seneste periode, påpegede Jesper Bamberger, der er senioraktierådgiver hos Nordea.


- Vi har set nogle udsving, hvor nogen kan synes, at markederne er faldet lidt for meget, og derfor bliver der købt på det tilbagefald, der tidligere har været. Jeg tror, at de her udsving vil fortsætte frem mod 23. juni. I dag stiger aktierne, men på mandag kan vi stå med en situation, hvor aktierne falder igen.


- Det bunder alt sammen i den usikkerhed, der er frem mod valget 23. juni. Det er det, markedet fokuserer på lige nu, lød det fra Jesper Bamberger.

VESTAS MED GIGAORDRE I KIKKERTEN


Blandt de danske eliteselskaber havde Vestas indgået en betinget aftale i USA om levering af 1000 vindmøller med en samlet kapacitet på 2000 megawatt. Det oplyste vindmølleproducenten i en meddelelse til fondsbørsen.


Nyheden fik Vestas-aktien til at stige 3,6 pct. til 437,80 kr. Men ifølge analytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets var der ikke den store overraskelse i fredagens melding.

- USA-ordren har været rygtet til mange forskellige (selskaber, red.), men på det seneste har den været rygtet til Vestas, sagde han og oplyste, at det var en af de nyheder, som markedsdeltagerne havde ventet komme hen over sommeren.


Selv om nyheden var mere eller mindre ventet, så understregede analytikeren, at det fortsat er en betinget ordre, men at det absolut ikke er en uvæsentlig nyhed.


- Det har en stor værdi med så stor en ordre, sagde Michael Friis Jørgensen.

Set med Vestas-briller var der desuden branchenyt, idet tyske Siemens og spanske Gamesa - efter længere tids tilløb - endeligt offentliggjorde en fusion mellem selskabernes respektive vindmølleforretninger.


GENMAB ENDTE I TOPPEN


I toppen af eliteindekset endte også biotekselskabet Genmab, der løftede sig 5 pct. til 1097 kr. - dog uden selskabsnyt. Det fulgte, efter at aktien er faldet fra rekordniveauet 1266 kr., som aktien lukkede i for ti dage siden.

- Faldet i aktien har ikke været relateret til noget selskabsspecifikt. Det er udelukkende den uro, der har været på det generelle aktiemarked, som har sendt aktien ned. Genmab er også en af de aktier, man som investorer først sælger fra i sin portefølje, når der er uro på aktiemarkederne, fordi den har klaret sig godt, sagde Jesper Bamberger fra Nordea og tilføjede:

- Det er også en af de aktier, der er meget følsom over for, hvis risikovilligheden falder.


Fra finanssektoren endte Nordea med at stige 3,6 pct. til 60,40 kr. Det skete, på trods af at banken var blevet politianmeldt af Finanstilsynet for overtrædelse af hvidvaskningsloven. Det oplyste Nordea i en meddelelse, efter at tilsynet tidligere i juni gennemførte en undersøgelse af, om banken overholder loven.


Ud over politianmeldelsen havde kontrolbesøget afstedkommet en række påbud til storbanken, fremgik det af meddelelsen.


I bunden af eliteindekset sluttede høreapparatproducenten William Demant Holding 1,2 pct. lavere til 127,90 kr. Det skete, efter at finanshuset Credit Suisse havde sænket sin anbefaling af aktien til "underperform" fra tidligere "neutral". Kursmålet var til gengæld blevet sat op til 125 kr. fra 119 kr., skrev nyhedsbureauet Reuters.

TOPSIL SÆLGER FORRETNING


Uden for eliteindekset var der dagen igennem stor interesse om Topsil, der endte med at stige hele 52,4 pct. til 0,29 kr. Selskabet valgte på en ekstraordinær generalforsamling at sælge sin siliciumforretning for 355 mio. kr. til Globalwafers fra Taiwan.


Tilbage i maj var Topsil og Globalwafers nået til enighed om en pris på 320 mio. kr., men op til generalforsamlingen kom der et konkurrerende bud på 335 mio. kr. fra kinesiske National Silicon Industry Group (NSIG), som desuden gjorde sig klar til at byde højere.


Konkurrencen fik Globalwafers til at forhøje sit bud til 355 mio. kr., og det blev det endelig bud, da aktionærerne valgte at takke ja på anbefaling fra bestyrelsen, fortalte formand Jens Borelli-Kjær.

Blandt de andre sidepapirer steg Chemometec, der producerer instrumenter til celletælling, med 7,1 pct. til 31,90 kr. Fredag opjusterede firmaet sine forventninger til omsætningen i regnskabsåret 2015/16 til cirka 85 mio. kr. mod en omsætning i den øvre ende af intervallet på 78-82 mio. kr. i de tidligere forventninger.


Den tidligere udmeldte forventning til driftsresultatet, EBITDA, fastholdes. Således venter selskabet fortsat, at EBITDA lander i den øvre ende af 19-25 mio. kr.