Aktier: Morgenstund har kursfald i mund

Aktieinvestorerne har aktiveret bakgearet over hele Europa torsdag morgen i den tidlige handel og følger tendensen fra både onsdagens handel i USA og nattens negative markeder i Asien.

Foto: Nikolai Linares.
Læs mere
Fold sammen

Ny bekymring om timingen for den amerikanske centralbanks nedtrapning af støtteopkøb angives som hovedårsagen til markedets rysten på hænderne. Sent tirsdag aften nåede nogle af nøglepolitikerne i Washington frem til en foreløbig toårig budgetaftale, som har potentiale til at undgå endnu en skadelig nedlukning af den offentlige sektor, som det skete i oktober.

I første omgang giver det ro på i forhold til nye rystelser i økonomien, men ved nærmere eftertanke har det fået dele af markedet til at forudse - eller frygte - at centralbanken Federal Reserve vil begynde nedtrapningen af sine pengepolitiske lempelser allerede ved næste uges møde. Dermed kan det snart være slut med den billige likviditet, banken har pumpet ud i økonomien.

Det toneangivende danske indeks, C20 Cap, ligger efter 15 minutters handel i et fald på 0,6 pct. til 652,35. Dermed er de seneste fire dages fremgang på kort tid udraderet.

Vestjysk Bank lider under en af de største nedture, efter at banken har måttet indrømme, at det går trægt med at sælge statens aktiepost på 67 pct. og løse de kapitalmæssige udfordringer. Banken har været i kontakt med flere potentielle aftagere af statens aktier eller dele af banken, men det har ikke ført noget med sig.

- Bestræbelserne på at undersøge mulighederne for et salg fortsættes. De modtagne tilbagemeldinger indikerer, at et eventuelt salg på nuværende tidspunkt vil skulle ske til væsentligt lavere værdier set i forhold til den bogførte værdi af bankens aktiver, skriver Vestjysk Bank i en meddelelse.

Aktionærerne kvitterer ved at sende banken 3,6 pct. lavere til kurs 9,50. Siden nytår er den pressede bankaktie falder 27 pct.

Blandt C20-aktierne starter Pandora dårligst med et fald på 1,4 pct. til 291 kr. Smykkeaktien steg dog 4 pct. onsdag oven på sin investordag i London tirsdag, som flere analytikere har reageret positivt på.

I bunden af indekset får Pandora selskab af Coloplast, GN Store Nord og Vestas, der alle falder omkring 1 pct.

I den gode ende er det kun Tryg, der formår at stige. Aktien har også fået en højere anbefaling af analytikerne hos JPMorgan, der nu stempler forskringsaktien med "neutral"-anbefalingen efter tidligere at have sagt "undervægt". Kursmålet er samtidig øget til 496 kr. fra 440 kr. Tryg præsenterede onsdag et aktietilbagekøb på 1 mia. kr., der starter efter nytår. Tryg stiger 0,8 pct. til 489,50 kr.

Det snarlige C20-medlem Genmab reagerer også positivt på en analyse fra finanshuset Jefferies, der har hævet sit kursmål til 280 kr. per aktie fra 230 kr. Anbefalingen er fortsat "køb". Det sender aktien 0,5 pct. op til 222,50 kr.

ALK-Abelló har fået opmuntrende nyt før sit møde med de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, torsdag aften. Det danske selskabs franske konkurrent Stallergenes har onsdag aften fået opbakning fra et ekspertpanel til en godkendelse af selskabets græsallergitablet i USA. Anbefalingen var enstemmig, og den amerikanske lægemiddelstyrelse følger som regel eksperternes anbefalinger. Torsdag er det ALK-Abelló og partneren Mercks græsallergitablet Grastek, der skal diskuteres i et lignende ekspertpanel. ALK-aktien ligger 0,8 pct. højere i 608 kr.

Rockwool er fortsat i fokus efter bestyrelsesrokaden, der blev annonceret onsdag eftermiddag. Steen Riisgaard har efter kun otte måneder som formand for isoleringsiganten besluttet, at samarbejdet skal ophøre ved forårets generalforsamling. Bestyrelsen peger på Bjørn Høi Jensen som ny formand. B-aktien i Rockwool falder 0,6 pct. til 951 kr.

Torsdag byder desuden på børsdebut til Fynske Bank, det nye navn for Svendborg Sparekasse efter dens fusion med Vestfyns Bank.

/ritzau/FINANS