Aktier: Modvillige investorer fik klø af olieprisfald og snestorm

Der var kursfald på det amerikanske aktiemarked tirsdag. Olieselskaberne fik klø efter olieprisfald til det laveste niveau siden november, og luftfartsselskaberne blev trukket ned af den snestorm, der har ramt det nordøstlige USA.

Samtidig viste investorernes modvillighed sig op til afslutningen af det pengepolitiske møde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, hvilket øgede den sivende tendens i markedet. En renteforhøjelse på 0,25 pct.point er imødeset.

S&P 500-indekset sluttede med et minus på godt 0,3 pct. til 2365,45. Det tunge Dow Jones-indeks faldt 0,2 pct. til 20.837,37, mens Nasdaq-papirerne droppede 0,3 pct. til 5856,82.

Investorernes fokus på rentemødet i Federal Reserve intensiveredes, da friske data viste en højere amerikansk engrosinflation i februar end ventet, hvilket øgede frygten for, at centralbanken vil indikere endnu flere renteforhøjelser i år, når fremskrivningerne offentliggøres senere onsdag.

- Det er en selvfølge, at Fed forhøjer renterne onsdag. Spørgsmålet er, hvad hun (centralbankchef Janet Yellen, red.) siger bagefter på pressekonferencen, og hvor aggressivt de vil øge renten resten af året, siger investeringsdirektør Bill Lynch fra Hinsdale Associates til Reuters.

Federal Reserve har allerede tre renteforhøjelser på agendaen i år.

De amerikanske producentpriser steg 0,3 pct. i februar på månedsbasis, hvor økonomerne havde ventet en mere afdæmpet stigning på 0,1 pct.

På årsbasis var der tale om en stigning på 2,2 pct. mod en ventet stigning på 1,9 pct.

Fratrækkes fødevarer og energi, kerneproducentpriserne, var stigningstakten 0,3 pct. i forhold til måneden før, mens den årlige stigning var på 1,5 pct. Her var ventet stigninger på henholdsvis 0,2 pct. og 1,5 pct.

De asiatiske aktiemarkeder følger til dels Wall Street-udviklingen onsdag morgen, mens de toneangivende amerikanske aktiefutures ligger samtidig med en positiv undertone med stigninger på 0,1-0,2 pct.

ENERGI TRAK MEST NED

Olieselskaberne var tirsdagens fravalg nummer et fra start, da en melding fra Saudi-Arabien om en produktion på over 10 mio. tønder om dagen i februar ramte markedet.

Samtidig pegede en rapport fra Organisationen af Olieeksporterende Lande (Opec) på et fortsat højt olieudbud, hvorfor der ikke synes at være stor succes med planerne om at sænke udbuddet i markedet og dermed understøtte priserne.

Det sendte oliepriserne ned, og energisektoren droppede 1,1 pct.

Sundhedssektoren med hospitalsoperatørerne i front blev ramt af en tværpolitisk forskningsrapport, der viste, at 14 mio. amerikanere vil miste sygesikring næste år, såfremt et republikansk forslag bliver vedtaget. Sundhedsselskaberne faldt 0,3 pct. på sektorbasis.

Flyselskaberne blev ramt af en snestorm, der fejede gennem det stærkt befolkede nordøstlige USA og aflyste tusindvis af flyafgange. United Continental faldt 4,7 pct., mens Southwest Airlines tabte 3,0 pct., og American Airlines droppede 2,7 pct.

Eneste positive segment var varige forbrugsgoder, der lige akkurat holdt næsen oven nulpunktet.