Aktier: Moderate plusser i Europa efter opløftende PMI-tal

Med ganske få undtagelser er de europæiske aktier på vej mod en god start på ugen. Moderate stigninger præger de fleste toneangivende indeks på kontinentet først på eftermiddagen mandag.

FTSE 100-indekset i London dykker ganske vist med 0,3 pct., men DAX-indekset i Frankfurt stiger med 0,9 pct., og CAC 40-indekset i Paris løftes 0,5 pct. Samtidig stiger det brede paneuropæiske Stoxx 600-indeks med 0,4 pct.

Med som inspiration har investorerne et sæt solide PMI-tal for fremstillingssektoren (indkøbschefernes aktivitetsindeks) fra såvel Europas vækstmotor, Tyskland, som eurozonen samlet set. Begge tal overraskede positivt i forhold til økonomernes forventninger.

I Tyskland endte PMI-indekset på 52,1 i den endelige opgørelse for oktober, mens økonomerne ifølge estimater fra Bloomberg News havde ventet et indeks på 51,6.

Det var også med til at trække fremstillingsindekset for hele eurozonen op. Her endte PMI-indekset for oktober på 52,3 mod ventet 52,0 blandt økonomerne.

- Det er baseret på PMI-tallene fra denne morgen - de var stærkere end ventet, og jeg tror, at det er hovedårsagen til styrken på aktiemarkedet, siger Guillermo Hernandez Sampere, der er kapitalforvalter hos MPPM EK, til Bloomberg News.

Med helt i toppen blandt enkeltaktierne er tyske Commerzbank, der leverede over forventning i sit regnskab for tredje kvartal.

Storbanken landede et resultat før skat på 401 mio. euro, mens analytikerne ifølge Bloomberg News havde forudset et resultat på 312 mio. euro. På bundlinjen blev det til et overskud på 207 mio. euro, hvilket var 15 mio. euro mere end ventet.

Banken skal i øvrigt nu ud at finde ny topchef, efter at Martin Blessing har meddelt, at han ikke ønsker at forlænge sin kontrakt, når den udløber i oktober næste år.

Commerzbank stiger med 6,9 pct. til 10,70 euro i Frankfurt.

I bunden har svenske Electrolux fået ørerne i maskinen, efter at de amerikanske konkurrencemyndigheder har sagt nej til selskabets forslag til frasalg i forbindelse med overtagelsen af General Electrics hvidevaredivision.

Ifølge en advokat fra myndighederne er forslaget langt fra nok til at erstatte den konkurrence, der vil gå tabt ved en eventuel overtagelse.

Det sætter opkøbet i fare, og Electrolux-aktien falder med 6,5 pct. til 235,70 svenske kr. på børsen i Stockholm.

Casper Schrøder orienterer om aktiemarkederne