Aktier: Mismodigt marked endte med små kursfald

De amerikanske aktier lukkede med mindre kursfald tirsdag.

Læs mere
Fold sammen

Skuffende nøgletal fra den amerikansk industri gav ikke meget tiltro til det igangværende opsvings styrke, og indikationer fra de græske gældsforhandlinger i Europa strittede i alle retninger, mens investorerne foretrak at se frem mod fredagens meget vigtige jobrapport.

De amerikanske fabriksordrer faldt 0,4 pct. i april, og udviklingen var dermed dårligere end ventet, da økonomernes estimat lød på et fald på 0,1 pct.

Og fra EU forlød det fra formanden for eurogruppens finansministre - den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem - at Grækenland fortsat er langt fra en aftale. Det stod i skarp modsætning til EU's økonomikommissær der lidt tidligere vurderede, at forhandlingerne gjorde seriøse fremskridt.

Hvis ikke parterne finder frem til en løsning inden fredag, vil Grækenland gå bankerot på grund af manglende evne og vilje til at betale et afdrag på 300 mio. euro til Den Internationale Valutafond, IMF.

- Markedet er et mikrokosmos af det, vi har set i flere måneder - store udsving inden for dagen for blot at lukke næsten uændret. Fokus ligger på den kommende fredags jobskabelsesdata, der indtil nu har givet anledning til stor usikkerhed. Og så forværres situationen i Grækenland, hvilket giver en masse nedadrettet potentiale for Wall Street børsen, siger kapitalstrateg Matt Maley fra Miller Tabak & Co. i Massachusetts til Bloomberg News.

Tirsdag endte med et fald i S&P 500 indekset på 0,1 pct. til et slutresultat på 2109,60. Dow Jones lukkede med et minus på knap 0,2 pct. i 18.011,94, mens Nasdaq-indekset droppede godt 0,1 pct. og sluttede i 5076,52.

Omsætningen lå usædvanligt lavt med 564 mio. aktier på New York Stock Exchange. Nasdaq-børsen omsatte blot 1,6 mia. aktier.

På selskabssiden var der skulderklap til Ford trods den generelle sur stemning på det amerikanske aktiemarked. Bilkoncernens salg er ikke faldet helt så meget som frygtet i maj, idet økonomerne havde regnet med et fald på 3,1 pct. Salgstallene løftede Ford-aktien 6,2 pct.

Også General Motors havde fremgang med en salgsstigning på 3 pct. i maj - markant højere end ventet blandt analytikere, der imødeså en fremgang på blot 0,1 pct. General Motors-aktien steg 0,1 pct.

Det amerikanske medicinalselskab Perrigo købte rettighederne til en række håndkøbslægemidler fra det britiske medicinalselskab Glaxosmithkline. Der er ikke oplyst nogen købssum, men selskaberne oplyser, at lægemiddelporteføljen omsatte for samlet 110 mio. dollar sidste år. Perrigo-aktien steg 0,7 pct.

PVH, der balndt andet ejer Calvin Klein, stod til regnskab for mandag aftens første kvartalsdata. Indtjeningen var langt over forventningerne, og aktien steg 6,8 pct.

Intel faldt 1,9 pct. efter mandagens bekræftelse på den foreslåede overtagelse af sektor-kollegaen Altera til 16,7 mia. dollar.

Onsdag morgen ligger de amerikanske aktiefutures med små stigninger under 0,1 pct. i Asien.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk