Aktier: Mineselskaber i fokus i Europa efter skuffende produktion

De europæiske aktier viser en temmelig blandet udvikling onsdag eftermiddag efter fire dage i træk med fremgang. I Schweiz er der igen modgang efter sidste uges valutabombe fra centralbanken i alpelandet.

Læs mere
Fold sammen

FTSE 100-indekset i London fortsætter sin fremgang med en stigning på 0,7 pct., mens CAC 40-indekset i Paris falder med 0,3 pct., og det tyske DAX-indeks sætter sig 0,3 pct. Det brede paneuropæiske Stoxx 600-indeks falder med 0,1 pct.

Mineselskabet Rio Tinto, der er noteret i London, falder med 0,5 pct. til 2870 pence efter en lavere produktion i fjerde kvartal sidste år, end tilfældet var i de sidste tre måneder af 2013.

Produktionen af ti ud af selskabets 13 nøglemineraler faldt i kvartalet. Men produktionen af jernmalm, der er selskabets største indtjeningskilde, steg til 79,1 mio. ton. Det var dog stadig skuffende i forhold til markedets forventninger, idet analytikere adspurgt af Bloomberg News havde ventet en produktion på 82,2 mio. ton.

Mine- og råvarekollegaen BHP Billiton skruer ned for sin oliejagt i USA, hvor selskabet ellers har investeret tungt i søgen efter skiferolie. Trækket kommer som svar på de drastisk faldende oliepriser.

- Inden for olie har vi rykket hurtigt som svar på de lavere priser, og vi vil reducere antallet af rigge, vi driver på land i USA, med omkring 40 pct. ved udgangen af regnskabsåret, skriver BHP Billiton i sit halvårsregnskab.

Også BHP Billiton skuffede en smule med sin jernmalmproduktion i forhold til analytikernes forventninger, men selskabet ser solide indikationer på, at produktionen kan løftes pænt i 2015, og investorerne kvitterer ved at sende aktien op med 0,5 pct. til 1399 pence på børsen i London.

I Schweiz falder det ledende aktieindeks med 1,6 pct. efter to dage med stigninger. De schweiziske aktier har tabt 12,6 pct. siden onsdag i sidste uge, hvor den schweiziske centralbank rev tæppet væk under markedet ved at fjerne sit loft for schweizerfrancen over for euroen, hvilket medførte en kraftig styrkelse af den schweiziske valuta.

/ritzau/FINANS

 

Mikkel Brix Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk