Aktier: Minesektor trækker ned efter kinesisk skuffelse

Bekymring for de globale vækstudsigter har torsdag lagt låg på de europæiske aktiebørser, hvor blandt andet selskaber eksponeret mod kinesisk vækst er under pres efter skuffende kinesiske eksporttal.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Mineselskaberne er blandt de mest faldende af 19 sektorer i det toneangivende Europa Stoxx 600-indeks, der ved 13-tiden ligger til et fald på 0,8 pct. til 335,82.

Aktierne var fra dagens begyndelse under pres, efter at den kinesiske eksport viste sig at være faldet med 5,6 pct. i september mod en ventet stigning ifølge Bloomberg News på 2,5 pct.

Det har givet anledning til pessimisme ikke bare om råvaresektoren, der er storleverandør til den kinesiske industri, men også på aktiemarkederne generelt.

- Kina var et stort emne i starten af året, og nu spøger det igen, hvor der igen dukker nogle ting frem. Problemerne er blot et ekstra lag til usikkerheden om verdensøkonomien, siger Philippe Gijsels, chefstrateg hos BNP Paribas Fortis, til Bloomberg News.

Han nævner samtidig usikkerhed knyttet til udsigten til renteforhøjelser i USA og den forestående regnskabssæson, ligesom valg, blandt andet præsidentvalget i USA, og de forestående brexit-forhandlinger bidrager til volatilitet på finansmarkederne.

Finanssektoren er også en historie i sig selv - og med Deutsche Bank i en af hovedrollerne som følge af bekymring for bankens kapitalforhold.

Den tyske storbank står foran at modtage en gigantisk bøde fra de amerikanske myndigheder i en gammel sag om markedsføring af realkreditobligationer under finanskrisen.

Torsdag er det kommet frem, at Deutsche Bank har indført ansættelsesstop i banken. Det skriver Bloomberg News, der henviser til kilder med indsigt i sagen. Ansættelsesstoppet gælder alle divisioner, eksklusive visse kontrolorganer som eksempelvis compliance, fremgår det.

Deutsche Banks aktie falder 2,5 pct. til 12,04 og er i år faldet med 46,5 pct.

Den britisk-hollandske forbrugsvaregigant Unilever, der er kendt for brands som Knorr, Lipton og Ben & Jerry's, oplevede mere vækst end ventet i det underliggende salg i tredje kvartal.

Det viste regnskabet for perioden torsdag morgen. Der var ifølge Bloomberg News ventet en vækst på 2,8 pct. i det underliggende salg blandt analytikerne, men selskabet kom ud med en vækst på 3,2 pct.

Det øgede salg skyldes blandt andet en større efterspørgsel efter Magnum og Ben and Jerry's-is i USA og i Europa i sommermånederne, skriver Bloomberg News. Trods de opløftende tal falder Unilevers aktier i London med 2,8 pct.