Aktier: Mineaktier og regnskaber trækker ned

Der er fredag middag fald på de europæiske aktiemarkeder, hvor blandt investorerne blandt andet reagerer negativt på regnskaber fra Royal Bank of Scotland og den tyske kemikoncern BASF.

Arkivfoto. Der er fredag middag fald på de europæiske aktiemarkeder, hvor blandt investorerne blandt andet reagerer negativt på regnskaber fra Royal Bank of Scotland og den tyske kemikoncern BASF.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucas Jackson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det paneuropæiske Stoxx Europe 600-indeks ligger til et fald på 0,8 pct., efter at det tidligere på ugen nåede det højeste niveau i 14 måneder.

Af de 19 sektorer i indekset er der fald i de 18, og mineselskaberne falder mest med 2,0 pct. som gruppe efter et fald i metalpriserne. Kobberpriserne faldt en del sidst på dagen torsdag og har fredag kun rettet sig delvist.

På London Metal Exchange stiger prisen på kobber med tre måneders levering med 0,8 pct. til 5907 dollar per ton efter et fald på 3 pct. under gårsdagens session, skriver Reuters.

Ellers er det på ny strømmen af regnskaber, der dominerer nyhedsbilledet.

STRØM AF REGNSKABER

International Airlines Group, IAG, der ejer British Airways, Iberia Air og Aer Lingus, kom ud af 2016 med en stigning i overskuddet efter to nedjusteringer i 2016.

Samlet set faldt omsætningen med 1,3 pct. til 22,6 mia. euro. Terror i Europa og lavere brændstofpriser har ført til lavere billetpriser, mens brexit-afstemningen i juni har gjort ondt på British Airways' indtjening i britiske pund.

Efter regnskabet stiger IAG-aktien 2,4 pct. på børsen i London.

 

UNDERSKUD FRA ROYAL BANK OF SCOTLAND

Investorerne reagerer derimod negativt på regnskabet fra Royal Bank of Scotland. I 2016 måtte banken notere sig et tab på ikke mindre end syv mia. pund eller et stykke over 60 mia. kr. Banken har ikke givet overskud siden 2007.

»Resultatet, som vi har fremlagt i dag, er selvfølgelig skuffende, men set i lyset af størrelsen af de problemer, vi har arbejdet med i 2016, bør det ikke komme som en overraskelse,« siger administrerende direktør Ross McEwan.

En af de helt tungtvejende poster er en udgift på 5,9 mia. pund, 52 mia. kr., til bøder og forlig med hovedsageligt den amerikanske stat. Aktien falder 3,5 pct.

SKUFFELSE FRA BASF

Tyske BASF falder desuden 3,6 pct. efter sit regnskab for fjerde kvartal, der udviklede sig lidt bedre end forudset. Salget steg i kvartalet med godt 7 pct. til 14,8 mia. euro og overgik dermed analytikernes snitforventning om 14,1 mia. euro ifølge Bloomberg News.

Også driftsindtjeningen, justeret EBIT, var lidt bedre end ventet med 1,18 mia. euro mod analytikerprognosen om 1,16 mia. euro. I 2017 venter BASF at præstere et "lidt højere" driftsresultat end i 2016, hvilket ifølge Bloomberg News er en formulering, der kan dække en stigning på op til 10 pct.

Den britiske storbank Standard Chartered har endvidere sat et skuffende punktum for regnskabsåret 2016.

Banken fik et justeret overskud før skat på 1,09 mia. dollar, mens analytikere ifølge Bloomberg News havde sat næsen op efter et overskud på 1,42 mia. dollar.

Samtidig dropper banken at udbetale udbytte for regnskabsåret. Analytikere estimerede inden regnskabet et udbytte på 0,10 dollar per aktie.

Aktien i Standard Chartered falder fredag med 4,3 pct.