Aktier: Mineaktier endte klart i front i svagt positivt marked

De europæiske aktier endte lidt højere tirsdag. Mineaktierne endte som gruppe i Stoxx 600-indekset højest af alle. De relativt høje priser på metaller og udsigten til endnu højere priser, når væksten kommer mere op i gear, er med til at øge interessen for mineaktier.

.

Stoxx 600-indekset steg med 0,2 pct. til lige under indeks 362. Råvareaktierne trak markant op i indekset, da de steg godt 3 pct. Næstmest stigende gruppe var bil- og biltilbehørs-gruppen, der steg 1,3 pct.

Mineselskaberne Anglo American, Antofagasta og Rio Tinto endte alle placeret i top ti med stigninger på mellem 4 og 6 pct.

Øverst endte det italienske forsikringsselskab Assicurazioni Generali med en stigning på knap 9 pct. efter medierygter om, at den italienske bank Intensa Sanpaolo overvejer at overtage forsikringsselskabet. Aktierne i Intensa Sanpaolo faldt mere end 4 pct.

Schweiziske Aryzta, der producerer og sælger brød og lignende, faldt på den forkerte side af 30 pct., efter at selskabet havde oplyst, at overskuddet kan falde 20 pct. i år efter problemer i USA med selskabets Otis Spunkmayer-mærke. USA er brødkoncernens største marked.

Telekoncernen British Telecom var også blandt de store tabere tirsdag. Aktien faldt mere end 20 pct. - det største fald på en dag siden 1986. Som Aryzta straffes også det britiske selskab for en nedjustering, men dertil kom regnskabsfejl i Italien, som tredoblede nedskrivningerne til 530 mio. pund. Fejlen blev først fundet og rapporteret i oktober, men nu er fejlen blevet større, end man den gang vurderede.

Lavprisflyselskabet Easyjet faldt godt 8 pct.efter at have oplyst, at svækkelsen af det britiske pund og øgede brændstofpriser rammer indtjeningen hårdere end hidtil ventet.