Aktier: Mineaktier bliver trykket i bund

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als

Der er negativ stemning på det europæiske aktiemarked tirsdag eftermiddag, hvor særligt aktier inden for minesektoren har en drøj dag.

Selskaber som Arcelormittal, Anglo American og BHP Billiton - der alle er at finde i minebranchen - dykker 2-6 pct. og er blandt de mest faldende i det europæiske Stoxx 600-indeks, som samlet set falder 0,9 pct.

Ifølge Bloomberg News er forklaringen, at prisen på jernmalm i øjeblikket er under pres, hvilket gør det vanskeligere at tjene penge på at udvinde råvaren.

På de store linjer kan investorerne konstatere, at der skal holdes valg i Storbritannien senere på året, da premierminister Theresa May har valgt at udskrive valg som følge af et splittet parlament, der ikke kan blive enige om vejen ud af EU.

De britiske aktier - målt på FTSE 100-indekset - falder 1,4 pct., hvilket er mere end de fleste europæiske indeks, men indekset lå allerede inden nyheden nede med cirka 1 pct.

Helt nederst i Stoxx 600-indekset ligger danske Pandora, der har en overordentlig skidt tirsdag på aktiemarkedet med et kursfald på 8,5 pct.

Den svenske investeringsbank Carnegie har droppet sin købsanbefaling af aktien - blandt andet fordi smykkesalget ifølge en rundringning til forhandlere har tabt momentum på det seneste.

I toppen er der medvind til det norske fiskeselskab Marine Harvest, efter at den norske storbank DNB har hævet anbefalingen af aktien til "køb" fra "hold" som følge af en tro på et comeback til lakseprisen, der på det seneste har været under pres. Aktien stiger 2,7 pct.

/ritzau/FINANS