Aktier: Mindre stigninger inden jobrapport

De amerikanske aktier lukkede med mindre stigninger torsdag efter flere dages sidestep.

De amerikanske aktier lukkede med mindre stigninger torsdag efter flere dages sidestep. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT

De amerikanske aktier lukkede med mindre stigninger torsdag efter flere dages sidestep.

Indikationer fra det amerikanske arbejdsmarked peger på en neutral jobrapport, når de officielle data offentliggøres fredag eftermiddag, og heller ikke fra udlandet var der væsentlig påvirkning, idet Den Europæiske Centralbank holdt sig fra at ændre på pengepolitikken.

Torsdag lukkede S&P 500-indekset med et plus på 0,3 pct. i 2105,26. De tunge aktier i Dow Jones steg ligeledes 0,3 pct. til 17.838,56, mens Nasdaq-papirerne kunne præstere en stigning på 0,4 pct. til 4971,36.

Fredag morgen ligger de amerikanske futures tæt på nulpunktet.

»Nogle spekulanter ønsker, at markedet falder, men stemningen er allerede lidt for negativ. Andre ønsker, at markedet går op, men der er for mange ting, som lurer i horisonten, og det er grunden til, at vi handler sidelæns. Der er masser af vigtige ting på tapetet i markedet og en ekstremt negativ investortillid, men alligevel synes markedet ikke at kunne falde,« siger investeringschef Andrew Brenner fra National Alliance Capital Markets i New York til Bloomberg News.

Jobrapport afventes

Torsdagens forløber for fredagens vigtige arbejdsmarkedsrapport viste, at der kom 173.000 personer ind på det private amerikanske jobmarked i maj. Dermed var ADP 's beskæftigelsesrapport helt på linje med økonomernes forventninger.

Fredagens officielle data ventes at vise en jobskabelse på 160.000 ny arbejdspladser i maj.

De ugentlige tal for ledigheden var også nogenlunde som ventet, idet 267.000 amerikanere meldte sig som førstegangsledige i sidste uge. Økonomerne havde i snit ventet 270.000 nye ledige.

Til gengæld blev forretningsklimaet i New York svækket i maj. Ifølge indkøbschefers tilbagemeldinger landede vurderingerne af de nuværende forretningsforhold med et fald til 37,2 i maj fra 57 i april.

Syv underindeks i S&P steg

Hele syv af de ti underindeks i S&P sluttede i plus. Sundhedsrelaterede selskaber lå i top med en stigning til blandt andet Johnson & Johnson, der sluttede dagen med et plus på 1,5 pct. Årsagen skulle findes i erhvervelsen af hårpleje-selskabet Vogue International.

I den modsatte ende lå energi- og it-selskaberne. Softwareproducenten Oracle faldt mere end 4 pct., efter at en tidligere økonomidirektør hævder, at hun blev pålagt at anvende falsk regnskabspraksis ved udarbejdelsen af rapporter om selskabets cloud-tjenester.

Oliepriserne nåede ikke at rette sig efter det fald, som opstod, efter at Opec-mødet i Wien endte uden en produktionsaftale, inden Wall Street lukkede. Chevron faldt 0,7 pct., mens Exxon Mobil droppede 0,8 pct.

Også Apple stod for tur, efter at Goldman Sachs sænkede kursmålet på aktien til 124 dollar fra 136 dollar med begrundelsen, at smartphone-industrien kan forvente lavere vækst. Trods en fastholdelse af købsanbefalingen droppede Apple 0,8 pct.

Elektronik- og hvidevareforhandleren Conn's droppede 26 pct. til den laveste notering siden 2011 efter et uventet kvartalstab og udnævnelsen af en ny regnskabschef.