Aktier: Mindre plusser efter kinesisk rentereduktion

De fjernøstlige aktiemarkeder ligger generelt med mindre plusser mandag morgen.

Læs mere
Fold sammen

Markedet tager hul på en frisk måned, hvilket gerne giver lidt positive undertoner, men med den kinesiske folkekongres under opsejling forholder mange asiatiske investorer sig lidt afventende.

Senest har nye data i weekenden vist, at fremstillingsindustrien stadig kæmper med faldende aktivitet trods en lille forbedring siden januar. Og samtidig har People's Bank of China i weekenden reduceret renten med 0,25 pct.point.

Det giver store forventninger til de mål og arbejdsplaner, som folkekongressen skal drøfte og godkende for det kommende år.

- Væksten i Kina er klart aftagende, for man reducerer ikke rentesatserne to gange på bare tre måneder, hvis det går fantastisk godt. Det står klart, at markedet bliver drevet af andre faktorer end indtjening, og nøglen er den igangværende lempelige centralbankpolitik rundt omkring i verden, siger fondmanager Mark Lister fra Craigs Investment Partners til Bloomberg News.

Udsigten til tiltag og flere lempelser giver stigninger i Shanghai Composite på 0,3 pct., mens CSI 300-indekset øger 0,4 pct.

Hongkongs Hang Seng stiger samtidig 0,3 pct.

I Tokyo får markedet en afsmittende effekt fra Kina med især en svækkelse af yen i kølvandet på fredagens justering af centralkursen for kinesiske yuan i negativ retning.

- Investorerne vil forsøge at finde ud af effekterne af den kinesiske rentenedsættelse. Kina har indført nye lempelser hver måned, så der er en mulighed for, at de positive effekter vil være begrænsede. Men yen er svagere i forhold til slutningen af sidste uge, og det få Nikkei 225 til at teste 19.000 i dag, siger aktiechef Shoji Hirakawa fra Okasan Securities Co. i Tokyo til Bloomberg News.

Det toneangivende Nikkei-indeks og det brede Topix-indeks ligger begge med et plus på knap 0,2 pct.

Blandt de øvrige børser er der til gengæld fald i Taiwans Taiex-indeks og Singapores Straits Times på henholdsvis 0,3 pct. og 0,2 pct., mens Sydneys ASX indeks lukkede med et plus på omkring 0,6 pct.

Den amerikanske S&P-aktiefuture ligger med stigninger på godt 0,1 pct. i den asiatiske handel.