Aktier: Mindre kursfald på det amerikanske marked

Det amerikanske aktiemarked lukkede onsdagen med mindre kursfald, idet usikkerheden op til torsdagens britiske EU-afstemning fik investorerne til at trække sig tilbage.

Torsdag morgen er al fokus rettet mod den britiske EU-afstemning som den altoverskyggende begivenhed. Den seneste meningsmåling fra analysehuset Comres viser henholdsvis 48 pct.s tilslutning til "forbliv" og 42 pct. "forlad", hvilket sender Tokyo-børsen op med 0,5 pct., mens de amerikanske futures øger i omegnen af 0,4 pct.

Onsdag lukkede S&P 500-indekset med et minus på 0,2 pct. til 2085,45. De tunge aktier i Dow Jones faldt 0,3 pct. til 17.780,83, og Nasdaq-papirerne sluttede 0,2 pct. lavere i 4833,32.

BREXIT-AFSTEMNING HOLDER MARKEDERNE I SKRUESTIK

Onsdag viste en meningsmåling en indsnævring af "forbliv"-forspringet til blot 1 basispoint.

- Markederne holdes som gidsler i øjeblikket af udsigterne til, at Storbritannien forlader (EU, red.). Med afstemningen i morgen formoder jeg, at der vil være noget delikat positionering i forventning om udfaldet, men ikke noget specielt dramatisk. Jeg har svært ved at forestille mig et scenarie, hvor markederne vil stige væsentligt. Hvis folkeafstemningen ender med at hælde mod et brexit, bliver investorer med positioner i de mere risikable aktiver fanget, siger chefstrateg Mark Luschini fra Janney Montgomery Scott i Philadelphia til Bloomberg News.

Med den forestående britiske afstemning, blev onsdagens amerikanske data for salg af eksisterende boliger sendt i baggrunden.

Salget udviklede sig nogenlunde som ventet i maj, hvor der blev solgt 5,53 mio. boliger ifølge de sæsonjusterede, annualiserede tal. Økonomerne havde ventet et salg på 5,55 mio. boliger.

BEGRÆNSEDE FALD I OVERVÆGT AF UNDERSEGMENTER

Der var stigninger i blot tre af de ti underindeks i S&P 500-indekset, hvor sundheds- og teleselskaberne nød godt af sektorens defensive investeringsplacering.

Modsat faldt især energiaktierne efter drop i oliepriserne i kølvandet af højere amerikanske olielagre end estimeret.

Volatilitets-indekset VIX sprang næsten 15 pct. i vejret på den fornyede frygt for de negative effekter af et britisk farvel til Den Europæiske Union. Den seneste meningsmåling viser 45 pct.s tilslutning til fortsat medlemskab og 44 pct.s modstand mod Storbritanniens placering i EU.

VIX er steget 49 pct. i juni og er på vej mod den største månedlige stigning siden den overraskende kinesiske devaluering i august sidste år.

TESLA-TÆSK PÅ OPKØBSMODSTAND

På selskabssiden lurede Tesla Motors' tilbud om at købe solcelleproducenten Solarcity for i omegnen af 2,9 mia. dollar. Lykkes det, vil Tesla kunne tilbyde en komplet løsning til at dække alle energibehov med grøn energi. Solarcity-aktien steg 3,3 pct., mens Tesla-aktien droppede 10,5 pct., da analytikerne hos Oppenheimer og Credit Suisse meldte om forventet aktionærmodstand mod handlen.

Såvel pakketransport-selskabet Fedex som softwareproducenten Adobe offentliggjorde regnskab tirsdag. Fælles for de to ellers vidt forskellige selskaber var, at forventningerne til indeværende kvartal skuffede analytikerne. Aktierne faldt henholdsvis 4,5 pct. og 5,7 pct.