Aktier: Mindre kursfald oven på sidste uges rekorder

De amerikanske aktier startede den afkortede amerikanske handelsuge med kursfald tirsdag oven på sidste uges rekordrække i såvel S&P 500-indesket som i Nasdaq-indekset. Kursfald i energi- og finanssektoren blev tildels opvejet af gevinster i teknologiaktierne.

Foto: Iris
Læs mere
Fold sammen

S&P 500-indekset sluttede tirsdag med et minus på 0,1 pct. i 2412,91. Det tunge Dow Jones-indeks droppede 0,2 pct. og lukkede i 21.029,47, mens Nasdaq-indekset trak sig 0,1 pct. tilbage til 6203,19.

Onsdag morgen er de asiatiske aktiemarkeder blandede. De amerikanske futures handles samtidig med små stigninger på under 0,1 pct.

- Markederne er modtagelige for politisk risiko, men hvad angår økonomien og indtjeningen, er vi på et for investorerne komfortabelt sted. Ingen har travlt med at sætte flere penge i aktier eller i T-bonds, så markedet træder vande, siger senior markedsstrateg Peter Kenny fra Global Markets Advisory Group i New York til Reuters.

Tirsdagens økonomiske nøgletal viste som ventet et fald i den amerikanske centralbanks foretrukne inflationsmål, kerneinflationsindikatoren PCE Core, til 1,5 pct. på årsbasis i april fra 1,6 pct. i marts.

Det overordnede inflationstal steg som 1,7 pct. på årsbasis, og privatforbruget i USA lå ligeledes som ventet med en stigningstakt på 0,4 pct., hvilket også gjaldt den personlige indkomst.

Eneste afvigende data var forbrugertilliden, der overraskede negativt med et fald til 117,9 i maj fra 119,4 måneden før. Analytikerne havde forudset en stigning til 119,5.

Fredag kommer den vigtige arbejdsmarkedsrapport, der kan give yderligere indikationer om økonomiens tilstand.

SYV AKTIESEGMENTER LUKKEDE MED KURSFALD

Der var fald i syv af undergrupperne i S&P 500. Hårdest ramt var energipapirerne, der blev trukket ned af generelle kursfald efter vigende oliepriser i kølvandet af problemer med produktionsnedskæringerne fra verdens store eksportører.

Reduktionerne kan vise sig utilstrækkelige til at mindske det globale produktionsoverskud efter tegn på fornyet produktionsforøgelse i Libyen.

Energisektoren faldt 1,3 pct. med fald i Exxon Mobil og Chevron på 0,6 pct. hver.

De finansielle aktier havde også en skidt dag. JPMorgan var med et fald på 1,7 pct. sammen med Bank of America, der tabte 1,4 pct., de to største negative vægte i S&P 500.

Faldende renter er ikke bankernes livret, og med et drop i den tiårige T-bond-rente til godt 2,20 pct. - noget af det laveste siden Donald Trump blev valgt til præsident - sammen med den fortsatte udeblivelse af den lovede deregulering af branchen, stod bankerne til en mavepuster på 0,8 pct. på segmentbasis.

I den stik modsatte ende var det de defensive teleaktier, der endte som dagens topscorere. Branchegruppen steg 1,4 pct. efterfulgt af forsyningssektoren og it-branchen, der begge lukkede med gevinster på omkring 0,3 pct. blandt andet på grund af gevinster i Apple og Microsoft på omkring 0,6 pct.

En af dagens vindere var Amazon-aktien, der midlertidigt blev handlet over rekordniveauet på 1000 dollar. Aktien lukkede med et plus på 0,1 pct. i 997 dollar.