Aktier: Milde vinde blæser C20 i rekordretning

Der blæser igen milde vinde over aktiemarkederne i Europa fredag morgen, hvor markedet holder fast i de positive forventninger til en løsning på den græske gældskrise, og hvor Tysklands BNP-vækst viste sig stærkere end ventet.

Læs mere
Fold sammen

Efter et kvarters handel stiger C20 Cap-indekset 0,5 pct. til 862,07 kr. og er dermed få promiller fra den hidtidige indeksrekord på 866,36 fra slutningen af januar. 18 af indeksets 20 aktier stiger, de fleste dog med mindre end 1 pct.

Mens der ikke er nogen danske regnskaber i kalenderen fredag, hvor vinterferien lægger en dæmper på de planlagte aktiviteter, er der dog alligevel en håndfuld nyheder i markedet.

A.P. Møller-Mærsk har sammen med sine fire partnere afleveret en feltudviklingsplan for Johan Sverdrup-oliefeltet til Norges olie- og energiminister, Tord Lien. Maersk Oil står til at få 8,12 pct. af det store offshorefelt, som ejes sammen med Statoil, Petoro, Lundin Petroleum og Det norske oljeselskap. Men sidstnævnte er så utilfreds med fordelingen, at det ikke har underskrevet aftalen, men ønsker mægling fra de norske myndigheder om ejerskabet af feltet. Mærsk B-aktien stiger 0,8 pct. til 13.060 kr. i den tidlige handel.

Franske Nexans, som NKT konkurrerer med på markedet for søkabler, fik et større underskud end ventet i de sidste tre måneder af 2014. NKT kommer selv med regnskab for fjerde kvartal om præcis to uger. NKT starter dagen 0,2 pct. højere i 353 kr.

Store stigninger i råvaresegmentet har givet pæne kursløft til minesektoren i Asien fredag morgen, og FLSmidth starter også dagen i fremgang. En del af løftet, på 1,1 pct. til 287 kr., kan dog være tale om lidt revanche fra torsdagens fald på 4,3 pct., efter at FLSmidths årsregnskab skuffede markedet.

Vindmøllekoncernen Vestas fik selv en smule oprejsning torsdag ovenpå kursskredet i forbindelse med regnskabet onsdag, der bød på forsigtige 2015-forventninger. Norske ABG Sundal Collier har dog fredag sænket kursmålet for vindmølleaktien til 285 kr. fra 300 kr., mens fredag morgen byder på en ordre på 48 MW til Vestas. Aktien stiger 1,3 pct. til 271,70 kr., men er stadig knap 10 kr. fra kursen inden regnskabet.

Topscoreren i C20 Cap er dog Chr. Hansen, som har modtaget anbefalingen "outperform" i en ny analyse fra franske Exane BNP Paribas. Ingrediensaktien stiger 1,7 pct. til 277,80 kr.

SAS vil flytte fly til mindre produktionsselskaber i stigende hast i de kommende år ifølge branchesitet Check-in.dk, der har set et internt SAS-notat. Og fra storbanken HSBC er der en hævet anbefaling af fly-aktien til "overvægt" fra "neutral", mens kursmålet samtidig løftes til 17,03 kr. fra 14,71 kr. SAS-aktien letter da også fra morgenstunden og handles 3 pct. højere i 13,90 kr.