Aktier: Mere ro gav stigninger på Wall Street

De amerikanske aktieinvestorer rystede de negative strømninger fra såvel Asien som Europa af sig torsdag.

S&P 500-indekset lukkede torsdag med en stigning på godt 0,5 pct. til 1952,29. De tunge aktier i Dow Jones øgede knap 0,5 pct. til 16.330,40, mens teknologiaktierne i Nasdaq-indekset endte dagen med et plus på 0,8 pct. i 4796,25.

Omsætningen faldt til normalniveauet på 900 mio. aktier på New York Stock Exchange, mens Nasdaq-børsen omsatte 1,8 mia. aktier.

- Det er mangel på volumen eller likviditet i markedet, fordi der bare ikke sker ret meget. Investorerne står på sidelinjen, og så opstår de her voldsomme bevægelser, hvor ingen aner, hvad der ligger bag, da der hverken er årsag eller tendens bag bevægelserne. Så det er meget vanskeligt at foretage en rationel beslutning i den her form for marked, siger aktiechef Dan McMahon fra Raymond James og Associates i New York til Bloomberg News.

Den underliggende nervøsitet skyldes det forestående pengepolitiske møde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, der i næste uge skal tage stilling til, om den efterhånden meget længe varslede renteforhøjelse skal komme nu, eller om den seneste måneds voldsomme finans-uroligheder, der primært stammer fra Kina, har gjort medlemmerne af Federal Open Market Committee så nervøse, at de trækker følehornene til sig et stykke tid endnu.

Der var ikke meget at hægte handlen op på fra nøgletalsfronten. Fra arbejdsmarkedet viste 275.000 amerikanere sig som førstegangsledige i sidste uge, hvilket var præcist som spået af økonomerne.

Virksomhedernes engroslagre faldt overraskende 0,1 pct. i juli. Konsensus blandt analytikerne var en stigningstakt på 0,3 pct.

Ni af de ti hovedsegmenter i S&P 500 kom ud af dagen med positive tal. Bedst klarede tech-sektoren og sundhedsselskaberne sig, men også energi-aktierne genvandt i takt med prisudviklingen i oliemarkedet næsten en fjerdedel af onsdagens dyk på næsten 2 pct.

Blandt selskaberne klarede Freeport-McMoran sig bedst i S&P-indekset. Stigende metalpriser har sendt mineselskabets aktier op med over 30 pct. siden slutningen af ​​august, og torsdag blev der lagt endnu 5 pct. til kursen, der nu ligger på samme niveau som før finanskrisen.

USA's største selskab, Apple, steg 2 pct. torsdag og indhentede dermed onsdagens tab i kølvandet af produktpræsentationen, der ikke helt levede op til de opskruede forventninger.

En af dagens store vindere var fragt- og logistikvirksomheden Con-way. Konkurrenten XPO Logistics underskrev en aftale om at overtage Con-way i en handel til 3 mia. dollar. Con-way steg 33 pct.

Modsat styrtdykkede Krispy Kreme Doughnuts efter et svagt salg af færdigpakkede fødevarer. Aktien faldt 12 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger med stigninger i størrelsesordenen 0,2-0,3 pct. ved 6-tiden dansk tid.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk