Aktier: Mere risikoappetit giver comeback over hele linjen på Wall Street

Det amerikanske aktiemarked åbner ugen i fin form, hvor god stemning på børserne i Europa smitter af på den anden side af Atlanten.

Foto: JUSTIN LANE. epa05354980 Traders work on the floor of the New York Stock Exchange at the start of the trading day in New York, New York, USA, 10 June 2016. EPA/JUSTIN LANE
Læs mere
Fold sammen

Forud for den britiske EU-afstemning på torsdag har de seneste meningsmålinger peget på et mindre forspring til blive-siden - et modsat billede end sidste uge - og det bliver tolket positivt på aktiemarkedet.

Efter få minutters handel stiger det amerikanske aktiemarked 1,2-1,3 pct., hvis man ser på udviklingen i de tre toneangivende aktieindeks, S&P 500, Nasdaq og Dow Jones. Dermed kan der være lagt op til en bedre uge end de seneste to, hvor markederne er faldet.

Fremgangen er ikke helt så stor som i Europa, hvor de mulige negative effekter af et britisk exit af EU - også kaldet brexit - vurderes at kunne gøre mere ondt. Her ligger indeksene oppe på den pæne side af 3 pct.

»Folk snakker i øjeblikket om et skift i oddsene frem mod denne uges afstemning i Storbritannien. Brexit er en risiko, men kommer det til at få verdensøkonomien til at bryde sammen. Nej,« siger Michael Hewson, der er markedsanalytiker ved mæglervirksomheden CMC Markets, til Bloomberg News.

Blandt selskaberne er der ifølge Bloomberg News opmærksomhed omkring Disney, som har sat ny salgsrekord i forbindelse en animationsfilm. Det er filmen "Find Dory", hvor der er blevet solgt billetter for 136,2 mio. dollar - svarende til omkring 900 mio. kr.

Fra ugens start stiger Disney-aktien med knap 2 pct.

Der er også fokus på Genmab-konkurrenten Celgene. Det amerikanske finansmagasin Barron's skriver, at aktien næste år kan stige op mod 30 pct., i takt med at investorerne får øjnene op for virksomhedens potentiale, hvor kræftmidlet Revlimid - der ligesom Genmabs Darzalex bruges til behandling af knoglemarvskræft - nævnes som en vækstmotor.

Celgene-aktien åbner 1 pct. højere i mandagens handel.

I samme sektor er der nyt fra biotekselskabet Inovio Pharmaceuticals, der har indgået et samarbejde med selskabet Geneone Life Science om at starte forsøg om udvikling af en zikavirus.

Perspektiveret til hjemlige himmelstrøg har danske Bavarian Nordic tidligere udtalt sagt, at det er interesseret i at udvikle en sådan vaccine, hvis der kan hentes finansiering ude fra.

I det amerikanske stiger Inovio Pharmaceuticals-aktien med 2,6 pct.