Aktier: Medvinden til Novo-aktien er løjet lidt af

Efter en pæn gevinst fra morgenstunden på op mod 5 pct. er Novo-aktien faldet mere til ro mandag middag.

Læs mere
Fold sammen

Stigningen, som er fulgt i kølvandet af fredag aftens amerikanske godkendelse af Novos langtidsvirkende insulin Tresiba og insulinmikset Ryzodeg, løber op i 2,8 pct. til 383,30 kr.

- De fleste analytikere havde forudset en positiv tilbagemelding. Så det lå meget i kortene, og overraskelsen havde helt sikkert været langt større, hvis tommelfingeren var blevet vendt nedad. Når det er sagt, så troede vi også, at den skulle stige mere på det. Vi havde ventet en stigning på 5 pct., siger handler i Jyske Bank, Martin Munk, til Ritzau Finans.

Han peger på, at analytikerne nu er begyndt at se nærmere på, hvorledes indlægssedlen for Tresiba kan påvirke markedsføringen.

- Og der er både gode og dårlige ting, siger Martin Munk.

Blandt de fordele, som Novo har fået på indlægssedlen, er den fleksible dosering, der gør det muligt for diabetikeren selv at injicere når som helst i løbet af dagen og også mulighed for at justere injektionstidspunktet.

Til gengæld har Novos studiedata med Tresiba, der viser færre tilfælde af hypoglykæmi, eller et for kraftigt fald i blodsukkeret, end med Sanofis langtidsvirkende insulin Lantus, ikke fået plads på indlægssedlen. Dermed kan Novo ikke bruge det som markedsføringsargument i USA. Novo håber dog senere, at de såkaldte Switch-studier, der sammenligner franske Sanofis markedsleder Lantus med Tresiba, vil vise fordelene, så Novo på sigt får tilføjet en ekstra fordel på indlægssedlen i form af færre tilfælde af hypoglykæmi.

Blandt de øvrige C20-aktier er stemningen overvejende negativ efter fald i USA fredag efter dansk børslukketid.

I alt er der fald i 16 af de 20 eliteaktier, men C20 Cap-indekset ligger alligevel 0,2 pct. højere i 964,40 på grund af Novo-aktiens høje vægt i indekset.

Genmab er bundskraber i C20 Cap efter et fald på 2,1 pct. til 640 kr. Netop medicinalaktierne klarede sig skidt i USA fredag, hvilket også kan være en forklaring på, at Novo-aktien ikke helt har kunnet fastholde sit udgangstempo.

- Biotekindekset faldt omkring 5 pct. i fredags i USA. Det er egentlig ikke, fordi der er nyt ude. Men historien fra tidligere på ugen om, at Hillary Clinton vil kigge på farmasektorens høje indtjening, var fremme i medierne igen, siger Martin Munk.

Blandt de øvrige C20-aktier falder Vestas med 1,1 pct. til 334,80 kr., og Chr. Hansen ligger også 1,1 pct. lavere i 364,20 kr. Nordea falder med 1 pct. til 74,25 kr., mens ISS stiger med 0,8 pct. til 226,80 kr. Derudover er bevægelserne i C20 Cap særdeles små.

Blandt sidepapirerne stiger ALK-Abelló med 4,1 pct. til 770 kr. En japansk godkendelse af tabletvaccinen Miticare mod husstøvmideallergi har udløst en milepælsbetaling og en opjustering af forventningerne med 100 mio. kr.

- Det er endnu en rigtig god nyhed for ALK, der peger i retning af, at midlet mod husstøvmideallergi også bliver godkendt i USA. Men værdimæssigt er Japan-godkendelsen langt mindre vigtig end i USA og Europa, vurderer analytiker i Alm. Brand Markets, Michael Friis Jørgensen, over for Ritzau Finans.

Der er også fremdrift i Skako efter positiv omtale i Økonomisk Ugebrev Formue. Ugebrevet skriver, at ledelsen i Skako - trods en tilbagegang i omsætningen på 19 pct. i første halvår - ikke tvivler på selskabets fremtid. Det viser sig ved, at selskabets bestyrelse har øget deres ejerandel af selskabet ganske betydeligt. Ugebrevet vurderer, at både Danske Bank og Maj Invest sandsynligvis kan købes ud af Skako til den rigtige pris.

Skako-aktien ligger mandag middag som den mest stigende på fondsbørsen med et plus på 8,1 pct. til 28,10 kr.

Tilbage i C20 Cap får Carlsberg senere mandag muligvis nyt fra ølbranchen. Flere medier skriver, at belgisk-amerikanske AB Inbev senere mandag vil byde på britiske Sabmiller. Da samtalerne blev omtalt for knap et par uger siden, steg aktien i Carlsberg, der dog falder med 0,3 pct. mandag til 506,50 kr. Franske Société Générale har ifølge Reuters sænket sit kursmål for aktien med 55 kr. til 420 kr.