Aktier: Medvind til energi- og bankaktier gav europæiske plusser

De europæiske aktieindeks lå fredagen igennem i plus oven på olieprisens fremmarch samt medvind til bankaktierne, der var med til at sikre plusser på de større børser.

Det brede europæiske Stoxx 600-indeks gik på weekend med en stigning på 1 pct. Underindekset for olie- og gasselskaber steg med over 3 pct., hvor energiselskaberne BP og Royal Dutch Shell steg op mod 4 pct. Under ét steg bankerne over 2 pct. med den italienske banksektor som dagens højdespringere med stigninger på over 13 pct.

De ledende indeks på børserne i London, Frankfurt og Paris endte med stigninger på mellem 1 og 1,3 pct.

- Markederne er så uforudsigelige lige nu, siger Dirk Thiels, chef i KBC Asset Management til Bloomberg News.

- Måske kan en sæson med bedre indtjening hos selskaberne ændre det, men lige nu behøver man ikke en masse nyheder, for at markederne bliver nervøse, siger han.

Den italienske bank Unicredit steg med små 10 pct., efter at bankens administrerende direktør, Frederico Ghizzoni, var ude at sige, at de italienske finansielle institutioner arbejder "intensivt" på at finde en løsning for at støtte en rekapitalisering af nødlidende banker, så også private investorer kan deltage i en redningsplan.

Samtidig var der generelt medvind til bankaktierne i Europa, siger Martin Munk, aktierådgiver i Jyske Bank.


- Ser man på Europa, var der kursfald hos bankaktierne i går, mens de i dag får et comeback. Det er en af de sektorer, der stiger allermest i dag kun overgået af olie- og gassektoren, siger han.

KPN, det hollandske statsejede kabelnetværk, var en af færre end 90 aktier med fald fredag i Stoxx 600. Faldet kom, efter at konkurrenten Deutsche Telekom var ude med en melding om at ændre i sin hollandske forretning. KPN faldt med over 3 pct.