Aktier: Medicinalpapirer stjal fokus i lyserødt dansk marked

De røde aktier havde overtaget i onsdagens handel herhjemme, og derfor endte det hele med en lidt negativ tendens efter stigninger på årets to første handelsdage.

Foto: Søren Bidstrup

Medicinal- og biotekpapirerne var i fokus efter en stribe ændrede anbefalinger og kursmål, og generelt var der en del bevægelser i enkeltaktierne, selv om der på indeksniveau fortsat var nogenlunde roligt.

8 ud af 20 aktier i C20 Cap-indekset steg, mens 12 faldt, og samlet set gav det et fald til eliteindekset på 0,5 pct. til 1029,15.

- Der er ikke nogen voldsomt store bevægelser. Der er lidt mere aktivitet end i sidste uge. Det er dog stadig ikke voldsomt, men det hjælper lidt på det, at amerikanerne er kommet i gang med handlen, og at der også er begyndt at komme lidt kommentarer fra analytikerne, siger Ole Kjær Jensen, der er afdelingsdirektør for aktier hos Sydbank, til Ritzau Finans.

RAMPELYS TIL MEDICINALPAPIRER

Onsdagens rampelys rettede sig i særlig grad mod medicinal- og biotekpapirerne, fordi det amerikanske finanshus JPMorgan indstillede sit sigtekorn på netop den sektor med en stribe ændrede anbefalinger og kursmål til følge.

Det gav positivt fokus til Genmab, der fik løftet sin anbefaling, og mere negativ opmærksomhed til Novo Nordisk og Lundbeck, der omvendt fik sænkede anbefalinger med på vejen.

- Novo er lidt presset af JPMorgan. Det har givet lidt fokus til den aktie. Det har så den modsatte effekt på Genmab, der har fået en opjustering. Lundbeck er der ikke den store effekt på, selv om anbefalingen er sænket, siger Ole Kjær Jensen.

- I relation til Novo er der også en artikel om, at der vindes markedsandele i USA, og det trækker lidt i den anden retning, fortsætter han.

Han henviser til skriverier i Børsen om, at Novo Nordisk har nået et rekordhøjt niveau for sin markedsandel på det amerikanske marked for insulin.

På analysesiden fik Novo sænket sin anbefaling af JPMorgan til "undervægt" fra "neutral", mens kursmålet på 225 kr. blev fastholdt.

Medicinalpapiret faldt med 1 pct. til 256 kr.

Lundbeck, der fik sænket sin anbefaling hos JPMorgan til "neutral" fra "overvægt", mens kursmålet blev hævet til 300 kr. fra 280 kr., faldt med 1,5 pct. til 289,90 kr.

Mod toppen var Genmab, der steg med 2,7 pct. til 1236 kr., efter at biotekselskabet fik løftet sin anbefaling hos selvsamme JPMorgan til "overvægt" fra "neutral". Kursmålet blev samtidig løftet til 1350 kr. fra 1100 kr.

ALK TIL VEJRS EFTER OPJUSTERING

Lidt i samme sektor - men uden for C20 Cap-indekset - havde ALK-Abelló en rigtig god dag, efter at selskabet skruede op for sine forventninger til 2016.

2016 sluttede med et bedre salg end ventet hos allergivaccineproducenten. Det skyldes hovedsageligt, at ALK fortsat står stærkt på markedet, efter at rivalen Stallergenes Greer for et år siden måtte lukke produktionen ned i flere måneder.

Det har forrykket balancen på det europæiske marked for allergivacciner til fordel for ALK, der dog kalder det en "midlertidigt" fordelagtig konkurrencesituation.

ALK venter nu en omsætning på omkring 3 mia. kr. og et driftsresultat før af- og nedskrivninger (EBITDA) på mere end 700 mio. kr. før særlige poster. Tidligere var der ventet en omsætning "over 2,9 mia. kr." og et EBITDA-resultat på mere end 650 mio. kr. før særlige poster.

ALK's basisforretning ventes at bidrage med en organisk vækst på cirka 25 pct. målt i lokale valutaer, og i fjerde kvartal isoleret set bliver den organiske vækst på omkring 10 pct. De tidligere forventninger for de vækstrater lød på henholdsvis "mere end 20 pct." og "lav vækst".

- Vi har haft et meget stærkt 2016 på baggrund af den ændrede konkurrencesituation fra vores store franske konkurrent Stallergenes. Vi har taget et kvartal ad gangen og har set, hvordan udviklingen er gået, og må nu konstatere, at vi også havde en stærk afslutning på året, siger ALK's finansdirektør, Flemming Pedersen, til Ritzau Finans.

ALK-aktien steg 4,8 pct. til 997 kr.

FLS TRUKKET NED AF GEVINSTHJEMTAGNING

Ligeledes blandt sidepapirerne blev der taget gevinst hjem i aktien hos ingeniørkoncernen FLSmidth, der ellers var på himmelflugt de første to handelsdage i denne uge - og dermed i 2017.

Tirsdag steg aktien med 5 pct., efter at Carnegie løftede anbefalingen af den, og mandag steg FLS med 2,2 pct.

Derfor var det også meget naturligt, at nogle investorer trak stikket lidt onsdag, hvor ingeniøraktien faldt med 2,3 pct. til 307,10 kr.

Schouw & Co. faldt samtidig med 0,7 pct. til 509,50 kr., efter at Nordea sænkede sin anbefaling af den aktie til "hold" fra "køb". Kursmålet blev dog hævet til 535 kr. fra 510 kr.

MÆRSK FALDT LIDT EFTER GOD START PÅ ÅRET

Tilbage blandt C20-papirerne var der også lidt negativ stemning omkring A.P. Møller-Mærsk-aktierne, der ellers var steget de to første dage af 2017 - og generelt har været i god form på det seneste.

Flere analytikere vurderer, at den seneste tids genrejsning i raterne for containerfragt ikke kan vare ved i lang tid, og samtidig har Jyske Bank sænket sin anbefaling af Mærsk til "reducer" fra "køb" på grund af kursopturen på det seneste.

- Vi har været ude at trække Mærsk ned på "reducer". Den har haft en god periode, og vi fastholder også kursmålet på 12.000 kr., men vi synes, at den er kommet lidt højt op i kurs, siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver hos Jyske Bank, til Ritzau Finans.

Mærsks B-aktie faldt med 1,3 pct. til 11.610 kr.

Aller øverst i C20 Cap endte enzymselskabet Novozymes, der uden større bagvedliggende nyheder steg med 4,1 pct. til 250,90 kr.