Aktier: McDonald's bliver sendt ned efter regnskab

På trods af en pæn bundlinje hos McDonald's bliver aktien sendt ned på det amerikanske aktiemarked mandag, hvor investorerne holder sig i ro efter Donald Trumps tale i fredags.

Fastfoodgiganten McDonald's har inden åbningen offentliggjort regnskab for fjerde kvartal, og her var udviklingen bedre end ventet, da indtjeningen per aktie steg med 12 pct. til 1,44 dollar, mens analytikerne ifølge Bloomberg havde ventet en stigning til 1,41 dollar.

Til gengæld er der blandt investorerne en smule bekymring om, hvor væksten skal komme fra i fremtiden.

Blandt andet fordi selskabets satsning om at servere morgenmad hele døgnet - All-Day Breakfast - ikke længere giver den samme vækst som tidligere. I USA måtte McDonald's se salget falde i de sidste tre måneder af året.

- Vi ved stadig ikke, hvor salget skal komme fra. Folk er i venteposition i øjeblikket, siger Michael Halen, der er analytiker ved Bloomberg Intelligence, til Bloomberg News.

På aktiemarkedet falder McDonald's-aktien fra åbningen med 0,9 pct., mens det generelle marked dykker 0,1-0,2 pct., hvis man ser på de tre toneangivende indeks, Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq. Fredag steg de tre indeks 0,3-0,5 pct.

Investorerne verden over holder mandag lidt i bremsen efter fredagens tale fra Donald Trump, der ikke bød på meget nyt omkring republikanerens politiske planer.

- Markederne er stadig uden den store retning. Det skyldes, at investorerne fortsat er afventende og forvirrede, med hensyn til hvordan man skal positionere sig i en verden med Trump som præsident.

- Weekenden gjorde os ikke særligt meget klogere på hans økonomisk-politiske retning, om end hans tone var overraskende protektionistisk, skriver chefstrateg Henrik Drusebjerg fra Carnegie i en kommentar.

Ud over McDonald's har der også været regnskab fra oliekæmpen Halliburton, der for første gang i et år har haft grønne tal på bundlinjen.

Halliburton opnåede i fjerde kvartal et overskud på 0,04 dollar per aktie, mens analytikerne ifølge Bloomberg havde ventet et plus på det halve. Omsætningen var til gengæld svagere end ventet. Aktien falder 3,2 pct. fra start.

I medicinalbranchen er der nyt fra Merck, da selskabet er gået med til at betale konkurrenterne Bristol-Myers og Ono Pharm 625 mio. dollar i et forlig omkring patentrettighederne til lungekræftmidlet Keytruda.

Aktien lå i positivt terræn på formarkedet, men fra åbningen bliver det til et fald på knap 1 pct.

I banksektoren er der fokus på Pinnacle Financial, der ifølge Bloomberg har kastet snøren ud efter kollegaen BNC Bancorp og vil betale 1,9 mia. dollar for et opkøb. Pinnacle Financial ligger uændret efter få minutters handel.

Mandag aften - når børserne har lukket - vil internetselskabet Yahoo komme med tal for fjerde kvartal. Inden da falder aktien 0,1 pct.