Aktier: Massivt olieprishop sender Japan og Kina i hver sin retning

De fjernøstlige aktier ligger stærkt blandet mandag morgen. Massive prisstigninger i oliemarkedet giver medvind i energisektoren i især Japan, mens andre mindre markeder viger på grund stigende amerikanske renter.

Foto: KAZUHIRO NOGI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Saudi-Arabien har signaleret, at landet er klar til at reducere produktionen mere end tidligere aftalt. Samtidig har ikke-Opec-lande med Rusland i spidsen aftalt at pumpe mindre olie op næste år for at bedre balance i oliemarkedet.

- Over for omverdenen har Opec sandsynligvis gjort alt, hvad de kunne. Det er en meget kraftig understregning af, at producenterne ønsker at skabe ligevægt på markedet på et højere niveau, siger chefstrateg Chris Weston fra IG Ltd i Melbourne ifølge Bloomberg News.

I Tokyo stiger Nikkei-indekset 0,7 pct., og det bredere Topix-indeks øger 0,1 pct.

De kinesiske markeder ligger modsat med store kursfald. Shanghai Composite-indekset falder 2,0 pct., og CSI 300-indekset dropper 2,4 pct., mens Hang Seng-indekset i Hongkong taber 1,1 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger med store forskelle mandag morgen. Dow Jones-futuren trækker op på baggrund af de store stigninger i oliesektoren, mens S&P-futuren er let negativ, og Nasdaq-futuren falder op mod 0,4 pct.