Aktier: Massive udsalg fortsætter i paniske asiatiske markeder

De asiatiske aktiemarkeder bløder heftigt mandag morgen.

Foto: KIMIMASA MAYAMA

Sidste uges store aktieudsalg er fortsat fra morgenstunden, og panik-knappen er trykket i bund på mange af de asiatiske markeder.

Uroen, der startede ved den kinesiske devaluering for et par uger siden, har ulmet med gentagne kinesiske aktieudsalg, som er forsøgt dæmpet af myndighedstiltag som forbud mod storaktionærsalg og marginhandel og senest i weekenden med tilladelse til pensionsselskaber til at investere 30 pct. af deres kapital i aktiemarkedet.

Men hidtil har intet hjulpet og salgsbølgerne er blot blevet større.

- Tingene vil sandsynligvis blive værre, før de bliver bedre. Der er behov for rentenedsættelser og flere lempelser i Kina. I mellemtiden kan tingene bliver værre. Vi er nødt til at få mere klarhed omkring Federal Reserve og deres tidsplan for at hæve renten, siger markedsstrateg Nader Naeimi fra AMP Capital Investors Ltd. i Sydney til Bloomberg News.

Det har øget investorernes bekymringer over tilstanden af den kinesiske økonomi, og især hvordan det kan påvirke resten af verden.

I Tokyo falder det brede Topix-indeks 4,2 pct., mens Nikkei-indekset dropper 3,3 pct., og i kursfaldenes epicenter, Shanghai, ligger Shanghai Composite indekset med et minus på 8,5 pct., mens CSI 300 indekset dykker 8,6 pct.

I Hongkong begrænses kursfaldene i Hang Seng-indekset til et minus på 4,6 pct.

i Taiwan slog myndighederne søndag til med et forbud mod short-selling af lånte aktier til lavere priser end den foregående dag. Sydkoreas finansministerium pointerede, at "forebyggende" tiltag er på dagsordenen, men alligevel dropper Taiex-indekset 4,2 pct., efter at have ligget over 7 pct. lavere i formiddagens handel i Taipei. Det er det største kursfald i mere end 25 år.

Blandt de øvrige børser er der fald i Sydkoreas Kospi-indeks på 2,6 pct. og Singapores Straits Times reduceres 3,2 pct., mens Sydneys ASX-indeks lukker med et minus på 3,3 pct.

Mandag morgen ligger de amerikanske futures med fald på mellem 2,5 pct. og 4 pct. i Asien.