Aktier: Massive stigninger i olieaktier var ikke nok

De amerikanske aktieinvestorer kunne ikke holde det indledende damptryk oppe i onsdagens ultimomarked trods massive stigninger i energisektoren. Og havde det ikke været for den annoncerede produktionsnedskæring i Opec-regi, var markedet lukket markant lavere, end det blev tilfældet.

Arkivfoto: New York Stock Exchange. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT

Samlet blev det til et fald i S&P 500-indekset på 0,3 pct. til 2198,81, mens de tunge aktier i Dow Jones lige nøjagtig klarede frisag med en minimal stigning til 19.123,58. Nasdaq-papirerne droppede til gengæld 1,1 pct. til 5323,68.

Dermed er S&P steget 4,1 pct. i månedens løb, mens Dow Jones- og Nasdaq-indeksene har givet afkast på henholdsvis 6,0 pct. og 3,3 pct.

Inden åbningen stod det klart, at Opec-landene mod forventning var nået til enighed om at begrænse den daglige olieproduktion med godt 1 mio. tønder.

Det er første gang siden 2008, at organisationen har kunnet blive enig om at skære i produktionen, og effekten var en prisstigning på næsten 10 pct.

- Med de massive stigninger i olieprisen er markedet holdt oppe på grund af energisektoren. Der kommer til at være en positiv hale på det her, vurderer markedsstrateg Yousef Abbasi fra JonesTrading Institutionelle Services i New York over for Bloomberg News.

Om aftalen så kommer til at holde, er en anden sag. Tidligere er Opec-aftaler blevet omgået af adskillige medlemmer, der har valgt at drage fordel af de højere priser til at hente ekstra indtægter.

Torsdag morgen holder prisstigningerne dog, hvilket sender de asiatiske aktiemarkeder op. De amerikanske aktiefutures ligger samtidig med plusser på 0,1-0,2 pct.

SOLIDE NØGLETAL

Fra nøgletalsfronten var dagens vigtigste data den amerikanske centralbanks foretrukne inflationsmål, kerneinflationsindikatoren PCE Core. Indikatoren viste som ventet en stigningstakt på 1,7 pct. på årsbasis i oktober, mens priserne steg med 0,1 pct. i forhold til måneden før.

Det overordnede inflationstal, PCE-deflatoren, viste en stigning på 1,4 pct. på årsbasis mod et ventet løft på 1,5 pct.

Privatforbruget lå samtidig 0,3 pct. højere end samme måned året før og var svagere end den ventede stigning på 0,5 pct.

Fra arbejdsmarkedet overraskede ADP's beskæftigelsesrapport over det private amerikanske jobmarked med en stigning på 216.000 job i november. Økonomerne havde ventet en stigning på 170.000 job.

Måneden før var stigningen dog kun på 119.000 job mod hidtil estimeret 147.000 job.

MASSIVE STIGNING I OLIESEKTOREN

Det var ikke overraskende olieaktierne, der holdt hele markedet fra et markant kursfald. I S&P sammenhæng steg energisektoren næsten 5 pct.

Der var tociftede procentvise stigninger til Anadarko Petroleum, Devon Energy, Hess Corp, Pioneer Natural Resources og en række andre indeksdeltagere, mens de helt store giganter som Exxon Mobil og Chevron lukkede med stigninger på 1,6 pct. og 2,0 pct.

Finansaktierne fulgte med et stykke af vejen, efter at renterne igen viste tegn på stigninger. Finanssektoren steg 1,3 pct.

I bund lå telesektoren og forsyningsselskaberne med fald på 2,1 pct. og 3,2 pct.